10°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

15.07.2020 / 14:32 Politika - Stav poslanika SDP-a

Helez: Nećemo podržati budžet jer nema modernizacije OSBiH

Helez: Nećemo podržati budžet jer nema modernizacije OSBiH
Zukan Helez / FENA
Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Zukan Helez najavio je da poslanici te stranke neće podržati budžet bh. institucija jer nisu predviđena sredstva za modernizaciju Oružanih snaga BiH.

Ipak smatra da to neće promijeniti odnos snaga u Domu jer su koalicioni partneri na državnom nivou Stranka demokratske akcije (SDA), Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) dogovorili usvajanje tog finansijskog dokumenta.

- Vrlo je jasno da budžet nema veze s onim što je propisano Godišnjim nacionalnim programom (ANP) što je bio preduvjet za nastavak bh. puta ka članstvu u Sjevernoatlantskom savezu (NATO) i nema sredstva za opremu Oružanih snaga - pojasnio je.

Kaže i da je imao informacije da je na jednoj od sjednica Predsjedništva BiH bilo predviđeno da 330 miliona KM bude osigurano iz entitetskih budžeta, ali to se nije dogodilo, a da jeste, kaže, ANP bi bio izvjestan i SDP bi podržao državni budžet.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo