1°C
Mostar 7°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C

15.07.2020 / 09:07 Svijet - Šesta noć

Neredi na antivladinim protestima u Bugarskoj

Neredi na antivladinim protestima u Bugarskoj
Foto: Twitter - Vijesti.ba
Neredi su izbili kada su se hiljade demonstranata okupile šestu noć zaredom u utorak u glavnom gradu Bugarske, Sofiji, zahtijevajući ostavku vlade premijera Bojka Borisova.

Demonstranti su u utorak navečer pokušali ući u sjedište bivše komunističke državne stranke, gdje su sada radne prostorije zastupnika. Razbili su ulazna vrata, ali policija ih je zaustavila prije ulaska u zgradu, prenosi dpa.

Šest osoba privedeno je, izjavio je rano u srijedu zamjenik šefa policije Sofije Anton Zlatanov.

Bačena su dva eksploziva, ozlijeđena su dva demonstranta, a baćene su i boce s acetonom i limenkama crvene boje, objavila je policija. Ozlijeđena su i dva policajca.

Zlatanov je za nerede okrivio "provokatore".

Demonstranti su koalicijsku vladu, koja je preuzela dužnost 2017., optužili za korupciju i ponašanje poput mafije. Podržavaju ih opozicioni socijalist i proruski predsjednik Rumen Radev.

Čini se da će se protesti nastaviti, a dolaze i prije parlamentarnog zasjedanja kojeg socijalisti namjeravaju u srijedu održati kako bi optužili vladu zbog navodne korupcije.

Socijalisti su pozvali Bugare da protestiraju ispred zgrade parlamenta i tako ih podrže u njihovom prijedlogu o smjeni vlade.

Premijer Borisov već je tokom vikenda izjavio da će njegova vlada ostati na vlasti, a ministri finansija i odbrane izjavili su u utorak da vlada neće podnijeti ostavku.

Sljedeći parlamentarni izbori zakazani su za mart 2021. godine.

Protesti su se proširili izvan Sofije u crnomorskim gradovima Varni i Burgasu, kao i u Plovdivu na jugu.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo