8°C
Mostar 10°C
Tuzla °C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

14.07.2020 / 11:14 KORONAVIRUS - Covid-19

Krizni štab traži hitnu akciju: Ovo je ozbiljna prijetnja

Krizni štab traži hitnu akciju: Ovo je ozbiljna prijetnja
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva uputio je kantonalnim ministarstvima zdravstva i kriznim štabovima, kantonalnim upravama za inspekcijske poslove, zavodima za javno zdravstvo i upravama policije MUP-a kantona hitan zahtjev za dosljedno ...

... postupanje nadležnih kantonalnih organa vlasti sukladno Zakonu o zaštiti građana od zaraznih bolesti, kao i Zaključcima koje je Vlada FBiH donijela na sjednici 02.07. usvojivši Informaciju Federalnog ministarstva zdravstva o pogoršanoj COVID-19 epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH.

"U zadnje vrijeme u Federaciji BiH primjetan je veći broj osoba, za koje je utvrđeno da su pozitivni na SARS-CoV-2 koji izaziva COVID-19, a koje se slobodno kreću bez izdatog rješenja o određenoj mjeri od strane nadležnih kantonalnih/županijskih organa vlasti sukladno Zakona o zaštiti građana od zaraznih bolesti (“Službene novine Federacije BiH”, broj 29/05). Navedeno predstavlja ozbiljnu prijetnju po javno zdravlje, te pogoršava i onako tešku COVID-19 epidemiološku situaciju u Federaciji BiH”, stoji između ostalog u dopisu Kriznog štaba/stožera FMZ uz napomenu kako je člankom 3. istog Zakona regulirano da je “zaštita od zaraznih bolesti dužnost jedinica lokalne samouprave - općina, kantona i Federacije BiH, zdravstvenih ustanova, zavoda zdravstvenog osiguranja, nosioca privatne prakse, gospodarskih društava i drugih pravnih i fizičkih osoba”.

“Osim toga, tačkom IV. Odluke o prestanku stanja nesreće uzrokovane pojavom novog koronavirsusa (COVID-19) u Federaciji BiH (“Službene novine Federacije BiH”, broj 34/20), zaduženi su rukovoditelji tijela uprave i upravnih organizacija Federacije BiH i kantona, odnosno rukovoditelji općinskih/gradskih službi za upravu, da u okviru svoje redovite djelatnosti, obavljaju i dodatne poslove koji se odnose na otklanjanje posljedica koje su nastale djelovanjem nesreće”, navodi se dalje u dopisu uz napomenu da je Vlada FBiH uz usvojenu Informaciju Federalnog ministarstva zdravstva donijela i Zaključke te prema vladama kantona uputila i poseban akt kojim je predmetne zaključke dostavila na nadležno postupanje.

“Slijedom gore navedenog, tražimo da svoje daljnje postupanje, posebno u pogoršanoj COVID-19 epidemiološkoj situaciji, uskladite s odredbama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, te poduzimate mjere za koje ste nadležni”, potcrtano je.

Zaključcima koje je 02.07. Vlada FBiH usvojila te ih uz Zaključke posebnim aktom od 03.07. dostavila kantonalnim vladama na nadležno postupanje uz napomenu da rad po ovom aktu i Zaključku smatraju hitnim, traži se intenzivnije postupanje kriznih stožera kantonalnih ministarstava zdravstva, a u cilju poduzimanja i restriktivnijih mjera, ukoliko se ocijeni da su potrebne, spram procjene COVID-19 epidemiološke situacije u kantonu.

Navedenim se traži i pojačan inspekcijski nadzor svih inspekcija u kantonalnim/županijskim upravama za inspekcijske poslove, kao i inspekcije organizirane pri mjerodavnim ministarstvima u kantonu/županiji, odnosno mjerodavni općinski i gradski inspektori, kao i kantonalnih uprava policija, u cilju kontrole provođenja naređenih mjera, te poduzimanja mjera protiv onih počinitelja koji krše naređene mjere u uvjetima pandemije COVID-19. Navedeno uključuje i iznalaženje mogućnosti na razini kantona da se pojača broj inspektora u ovim oblastima.

Također, spomenutim aktom Vlade FBiH upućen je zahtjev vladama kantona da svim poslovnim subjektima u Federaciji BiH, zdravstvenim ustanovama, privatnim praksama, ustanovama socijalne zaštite za smještaj starih osoba i djece na području kantona, nalože striktno postupanje po preporukama Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, odnosno sada naredbama Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo