8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

11.07.2020 / 19:48 BiH - 25. godišnjica

Raab: Grozna okrutnost prema nevinima

Raab: Grozna okrutnost prema nevinima
Dominic Raab / Vijesti.ba
Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab ponovio je opredjeljenje Velike Britanije da podrži pomirenje na zapadnom Balkanu, u saopćenju povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

Dominic Raab podsjeća da se danas obilježava dvadeset i pet godina od genocida u Srebrenici, najgoreg zločina u Evropi od kraja Drugog svjetskog rata. U Srebrenici je ubijeno više od 8.000 muškaraca uglavnom muslimana, dok je više od 20.000 žena i djece protjerano iz svojih domova.

Velika Britanija poziva čelnike u regiji da ispune obaveze koje su dogovorili na samitu u Londonu 2018. godine. Ministar vanjskih poslova pozvao je sve strane da odbace govor mržnje i veličanje počinitelja genocida i ratnih zločina te istaknuo da se moraju poštivati presude međunarodnih i domaćih sudova.

- Na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici sjećamo se žrtava ali i boli i patnje njihovih porodica. Za vrijeme mog boravka u Hagu, gdje sam od 2003. do 2006. godine bio na čelu tima za procesuiranje onih koji su odgovorni za ovo mračno poglavlje evropske historije, svakodnevno sam se podjećao na okrutna zlodjela počinjena nad nevinim žrtvama – izjavio je ministar vanjskih poslova Dominic Raab.

Velika Britanija je, podvukao je, odlučna da zaustavi nekažnjavanje i pomogne u obnovi kao što pokazuju posvećenost te zemlje Međunarodnom krivičnom sudu, ali i britanska ulaganja i podrška Bosni.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo