8°C
Mostar 10°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

11.07.2020 / 19:02 KORONAVIRUS - Njemačka kancelarka

Merkel pozvala na globalnu borbu protiv pandemije

Merkel pozvala na globalnu borbu protiv pandemije
Angela Merkel / Reuters
Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u subotu međunarodnu zajednicu na zajedničku borbu protiv pandemije koronavirusa te se založila za saradnju s međunarodnim organizacijama poput Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

"Samo ako na ovu globalnu prijetnju pronađemo globalne odgovore, bit ćemo u stanju pobijediti ovu i buduće pandemije", rekla je Merkel u svom redovnom subotnjem obraćanju putom podcasta.

Ona je u svom obraćanju, posvećenom Danu svjetskog stanovništva Ujedinjenih naroda, istaknula kako povećani broj stanovnika iziskuje i pojačane napore u borbi protiv izazova poput pandemije koronavirusa.

"Njemačka vlada podržava aktuelne napore u borbi protiv koronavirusa i sudjeluje u programima međunarodnih organizacija kao što su WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) MMF (Međunarodni monetarni fond) i Svjetska banka", rekla je Merkel.

Njemačka se isto tako zalaže, kako je dalje rekla Merkel, i za globalnu i pravednu raspodjelu cjepiva i lijekova.

"Njemačka je pokrenula 'Hitni program korona' kojim finansiramo isporuku potrebne pomoći pogođenim zemljama“, rekla je Merkel.

Njemačka će osim toga, kako je naglasila kancelarka Merkel, u projektima pomoći zemljama u razvoju i kontrole rasta broja stanovnika posebnu pozornost obratiti na uključivanje žena i djevojčica u razvojne projekte.

"Mi ženama i djevojčicama želimo kroz bolje obrazovanje otvoriti bolje karijerne perspektive i time ih učiniti ekonomski samostalnijima. To povećava u pravilu pravo na odluku žena i djevojaka u planiranju porodice, a time i kontrolu broja stanovnika", rekla je Merkel.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo