8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

10.07.2020 / 14:46 Svijet - Francuski predsjednik

Macron zatražio od Netanyahua da odustane od planova aneksije Zapadne obale

Macron zatražio od Netanyahua da odustane od planova aneksije Zapadne obale
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Francuski predsjednik Emmanuel Macron zatražio je danas od izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da ne provodi planove aneksije palestinske zemlje na Zapadnoj obali.

Ured francuskog predsjednika saopćio je da je Macron poručio Netanyahuu u telefonskom razgovoru da „takav potez krši međunarodno pravo i ugrožava mogućnost uspostave dvodržavnog rješenja kao osnove za trajan i pravedan mir između Izraelaca i Palestinaca“, , prenosi palestinska novinska agencija WAFA.

Francuska, Njemačka, Egipat, Jordan i druge zemlje već su kritikovale planiranu aneksiju u zajedničkom saopćenju prošle srijede, naglašavajući da će to stvoriti „veliku prepreku za napore usmjerene na postizanje  sveobuhvatnog i pravednog mira“ između Palestine i Izraela.

Izraelski premijer planirao je pokrenuti aneksiju od 1. jula, ali je odgodio taj potez u cilju finaliziranja detalja sa Sjedinjenim Državama.

Palestinsko čelništvo i svi dužnosnici širom palestinskog političkog spektra odbacili su izraelski plan, koji je dio američkog takozvanog „sporazuma stoljeća“ objavljenog u januaru.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo