°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

10.07.2020 / 13:31 Svijet - Postizanje sporazuma

Velika Britanija će pokušati dogovoriti principe Brexita tokom jula

Velika Britanija će pokušati dogovoriti principe Brexita tokom jula

Velika Britanija je u petak saopćila da se zalaže za dogovaranje temeljnih principa za postizanje sporazuma o Brexitu s Evropskom unijom tokom razgovora koji će voditi u julu.

- Velika Britanija ostaje posvećena napornom radu kako bi dogovorili principe na kojima će stajati sporazum postignut tokom intenzivnog procesa pregovora u julu , što je dogovoreno na sastanku na visokom nivou 15. juna - rekao je glasnogovornik.

Ovo saopćenje je uslijedilo nakon što je šef pregovaračkog tima Evropske unije za Brexit Michel Barnier izjavio u četvrtak da "značajne razlike" postoje u razgovorima s Britanijom o novim odnosima dvije strane od 2021. godine.

Britanija je napustila EU u januaru i u zakočenom je tranzicijskom periodu s blokom, ostajući u jedinstvenom tržištu i carinskoj uniji do kraja godine, kako bi dvije strane dobile vrijeme da stvore nove odnose na svim poljima, od trgovine do sigurnosti.

Pregovori do sada nisu uspjeli premostiti razlike oko ribarstva i garancija poštene konkurentnosti, između ostalih pitanja.




(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo