16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

10.07.2020 / 13:16 BiH - FPN

Svjetski stručnjaci na online konferenciji o negiranju genocida

Svjetski stručnjaci na online konferenciji o negiranju genocida
Foto: FENA - Vijesti.ba

Memorijalni centar Srebrenica, Fakultet političkih nauka Sarajevo i Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka okupili su međunarodne i domaće stručnjake na online konferenciji koja, među ostalim, ima za cilj političkim zvaničnicima i institucijama ukazati na važnost donošenja na državnom nivou zakona o negiranju genocida.

 

Hikmet Karčić iz Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka (IITB) u izjavi za novinare naglašava da je nedopustivo da se 'žrtve genocida tretiraju na način kako se to sada čini u manjem bh. entitetu, ali i drugdje'.

- Imali smo obećanje da će se, do obilježavanja 25 godina genocida nad Bošnjacima, nametnuti taj zakon, ako bude potrebno. Nažalost, to se nije dogodilo. Oni koji trijumfalistički gledaju na sve to, zapravo imaju određenu satisfakciju. Na nama je da im tu satisfakciju oduzmemo, da se takve stvari ne ponavljaju - smatra.       

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić mišljenja je da nametanje bilo kakvog zakona neće riješiti problem, a da bi se borili protiv negiranja genocida zakon bi možda olakšao neke stvari.  

Kaže da negiranje genocida može prestati nakon dugog, upornog i dugotrajnog rada na stvarima poput obrazovanja, ulaskom te teme u nastavne planove i programe te podizanjem svijesti.

- Negiranje genocida nije nešto što će prestati donošenjem ili nametanjem zakona. Meni je mnogo važnije što nam je došla grupa mladića i djevojaka iz Srbije u Potočare, nego bilo koji zakon, koji može biti nametnut - naglasio je.

Dekan FPN-a Sarajevo Sead Turčalo mišljenja je da Srebrenica jeste jedna vrsta univerzalne poruke da 'negiranje genocida i trijumfalizam' trebaju biti osuđeni, da se takve stvari trebaju spriječiti da bi se preveniralo neko buduće zlo'.    

Međunarodna konferencija nazvana 'Negiranje genocida i trijumfalizam' održana je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, a video linkom sudjelovali su svjetski stručnjaci iz oblasti istraživanja genocida i međunarodnog prava. Cilj je da se negiranje genocida u Bosni i Hercegovini naučno tematizira.   


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo