2°C
Mostar 8°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

10.07.2020 / 13:00 BiH - 25.godišnjica

U Srebrenici održana komemorativna sjednica posvećena nevinim žrtvama rata

U Srebrenici održana komemorativna sjednica posvećena nevinim žrtvama rata
Foto: FENA - Vijesti.ba

U Srebrenici je danas, u prisustvu bošnjačkih i srpskih predstavnika vlasti, kao i međunarodnih organizacija, održana komemorativna sjednica Skupštine opštine posvećena svim žrtvama rata u Srebrenici.

Učenjem Fatihe i minutom šutnje odata je počast nevinim žrtvama.

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Nedib Smajić izrazio je nadu da će u Bosni i Hercegovini konačno biti donijet zakon o zabrani negiranja genocida.

-Danas čitav civilizirani svijet se odnosi s poštovanjem prema žrtvama genocida u Srebrenici i ističe da se ovdje desio genocid. Nažalost, srpski predstavnici ne žele priznati da se ovdje desio genocid. Vjerujem da će doći vrijeme da će srpski predstavnici priznati genocid. Mislim da bi to olakšalo i srpskom narodu – smatra Smajić.

Zamjenik načelnika opštine Srebrenica Hamdija Fejzić rekao je da je bitno odati počast svim žrtvama rata, izrazivši nadu da će visoki predstavnik u BiH donijeti zakon o zabrani negiranja genocida.

- Kada je u pitanju priznavanje genocida, svi znamo da vlasti RS-a negiraju genocid iako je to nepobitna činjenica. Nadam se da će se to u skorije vrijeme promijeniti – poručio je Fejzić

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić, također je prisustvovao sjednici, a novinarima je izjavio kako je bitno sjetiti se svih žrtava rata.

- Ono što Srebrenici zaiste treba jeste istina. Kada istina pobijedi onda će biti sve drugačije pa možda i kvalifikacije. Stav je jasan i zna se iz kojih razloga, ali ono što je bitno je da mi u Srebrenici na ovakav način odajemo počast svim nevino stradalim žrtvama, i šaljemo poruku da svi oni koji su činili zločine treba da odgovaraju. Mi u Srebrenici smo ponosni jer u proteklom periodu nismo imali ozbiljnih incidenata na nacionalnoj osnovi - rekao je Grujičić.

Naglasio je kako u prvi plan treba staviti budućnost te da mir i suživot nemaju alternativu.

-Ne znam šta će biti za pet ili deset godina. Mogu da priželjkujem da za pet godina bude mnogo boljih tema. Opet ću predložiti da se formira delegacija koja će biti sastavljena od srpskih i bošnjačkih političara koja će obići sva stratišta i jednog i drugog naroda - rekao je Grujičić i dodao da "planira posjetiti Memorijalni centar Potočari.

Odbornici Skupštine opštine Srebrenica prije 12 godina su donijeli zaključak da su u ovoj opštini stradali pripadnici srpskog i bošnjačkog, ali i ostalih naroda i od tada se svake godine 10. jula održava komemorativna sjednica i odaje pošta svim žrtvama.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo