6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C

10.07.2020 / 12:58 BiH - Velika Britanija

Coventry obilježava 25. godišnjicu genocida u Srebrenici

Coventry obilježava 25. godišnjicu genocida u Srebrenici
Foto: Vijesti.ba

 Grad Coventry, Velika Britanija, ove sedmice pridružuje se drugima gradovima širom svijeta obilježavanju  25. godišnjicu genocida u Srebrenici, najvećeg zločina na evropskom tlu od 2. svjetskog rata.

Ove godine se sedmici sjećanja na Srebrenicu, koja se od 5. do 12. jula obilježava pod motom „Svaka akcija je bitna“, i gradonačelnica Coventry Cllr Ann Lucas pridružila hiljadama ljudi upalivši svijeću kako bi se prisjetila onih koji su toliko patili.

- Za nas je toliko važno da se sjećamo žrtava srebreničkog genocida, ne samo na ovu 25. godišnjicu, već uvijek. Strašno je misliti da je posao našeg grada za mir počeo u 2.svjetskom ratu, a 50 godina kasnije, nakon svega što je čovječanstvo vidjelo, još uvijek je bilo moguće da se dogodi genocid. Priče o žrtvama podsjećaju nas da nikada ne smijemo zaustaviti rad našeg grada na stvaranju mirnijeg i razumljivijeg svijeta – kazala je Cllr Ann Lucas.

Vijećnik Coventrya Abdul Salam Khan smatra da tema „Svaka akcija je bitna“ pokazuje da svi moraju odigrati ulogu, te da postupci, bez obzira koliko mali, mogu napraviti značajne promjene.

- Radimo širom svijeta i ovdje kod kuće kako bismo ljude okupljali i naučili iz prošlosti. Coventry je ponosan što stoji uz ljude Srebrenice kako bi odali počast onima koje smo izgubili i obećavamo da njihova priča nikada neće biti zaboravljena – naglasio je Salam Khan.

Organizatori akcije „Remembering Srebrenica“ podsjećaju da je grad Coventry otvorio svoja vrata za mnoge izbjeglice iz BiH i bivše Jugoslavije, saopćio je UK Network.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo