6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C

10.07.2020 / 08:11 BiH - Velika kampanja

Sense i 15 organizacija regiona 'Zajedno protiv virusa poricanja'

Sense i 15 organizacija regiona 'Zajedno protiv virusa poricanja'
Foto: Vijesti.ba
SENSE Centar za tranzicijsku pravdu je u povodu 25-te godišnjice srebreničkog genocida okupio koaliciju od petnaest organizacija civilnog društva iz Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Kosova ...

... i pokrenuo kampanju pod naslovom -  SREBRENICA 25: ZAJEDNO PROTIV VIRUSA PORICANJA.



Kampanja je počela 7. jula u 17 sati otvaranjem multimedijalne izložbe u prostorijama SENSE Centra u Puli, uz live streaming, i traje do sutra, 11. jula, dana kada je 1995. godine pala Srebrenica.

Kampanja se odvija istovremeno i na internetu - društvenim mrežama i portalima - i u izložbenim prostorima. Svi materijali koji se prikazuju tokom kampanje dio su bogate SENSE arhive koja sadrži oko 2000 izvještaja sa “srebreničkih suđenja” pred MKSJ-om, kao i 550 video priloga posvećenih Srebrenici, koji detaljno opisuje kako je MKSJ istražio, rekonstruirao i procesuirao zločine počinjene 1995. u Srebrenici.

Ovo je do sada najveća regionalna kampanja organizacija civilnog društva s ciljem prevencije negiranja ratnih zločina počinjenih tijekom devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije a odvija se pod hashtagom #VirusPoricanja #DenialVirus.

"Angažman organizacija civilnog društva kao što su Sense i njegovi partneri iz Bosne i Hercegovine, Hrvartske i Srbije od najvećeg je značaja. Vaše inicijative približavaju pravo istinskoj pravdi u svijesti članova vaših zajednica. One doprinose konstruktivnom dijalogu i boljem razumijevanji zajesničke istorije regiona. Drago mi je da ste se, u svom radu tokom svih ovih godina, oslanjali na bogata naslijeđa MKSJ-a i Mehanizam. Na taj način stvorili ste istinski izvanredan izvor informativnih i edukativnih sredstava. Ubijeđen sam da će buduće generacije cijeniti vaš neumorni rad. One će biti zahvalne, kao što sam i ja, što ste odbili biti pasivni tokom ovih izazovnih vremena, već ste preduzeli akciju, i svoje znanje i napore uložili u ponovnu izgradnju i ponovono povezivanje zajednica širom bivše Jugoslavije", rekao je ovim povodom predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (IRMCT) Carmel Agius.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo