6°C
Mostar 12°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 12°C
Bihać 3°C

09.07.2020 / 13:36 Svijet - Kabul

Afganistan oslobađa talibanske zatvorenike kako bi pokrenuo mirovne pregovore

Afganistan oslobađa talibanske zatvorenike kako bi pokrenuo mirovne pregovore
Arhiv

Afganistan će osloboditi više talibanskih zarobljenika u nadi da će ponovo pokrenuti mirovni pregovori s talibanima, izjavio je u četvrtak glasnogovornik vlade, nakon što je pobunjenička grupa dostavila vladi revidirani spisak od nekoliko stotina njihovih zarobljenika.

Neslaganje oko 600 zatvorenika od ukupno pet hiljada koliko talibani traže da bude oslobođeno spriječilo je pokretanje mirovnih pregovora posredstvom SAD-a čiji je cilj okončanje gotovo 19 godina rata.

Iako su obje strane ranije oslobađale zatvorenike, afganistanska vlada saopćila je da ne želi pustiti na slobodu neke zatvorenike iz sigurnosnih razloga, a njeni zapadni saveznici također se protive da se neki od njih oslobode.

- Dali su nam drugi spisak, proces puštanja na slobodu će se nastaviti, ali direktni pregovori bi takođe trebali početi odmah - izjavio je za Reuters glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Javid Faisal.

Talibani nisu dali komentar i nije bilo jasno hoće li oni biti spremni započeti razgovore na temelju puštanja zatvorenika sa spiska.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo