8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

08.07.2020 / 18:01 KORONAVIRUS - Pandemija Covid-19

PCR laboratorijama u Zenici i Tešnju nedostaje testova za koronavirus

PCR laboratorijama u Zenici i Tešnju nedostaje testova za koronavirus
Foto: FENA - Vijesti.ba
Iako se posljednjih dana bilježi rast broja novozaraženih koronavirusom, epidemiološka situacija u Zeničko-dobojskom kantonu je stabilna, a svi pacijenti imaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu - rekao je ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK Adnan Jupić.

- U ZDK je bitno da epidemiju držimo na prvoj fazi kontakata tako da nemamo nepoznatih izvora širenja zaraze i nadam se da ćemo taj trend zadržati - rekao je Jupić nakon današnje sjednice Kriznog štaba.


Krizni štab ne razmatra uvođenje restriktivnih mjera, dodao je Jupić, te naglasio da se moraju poštovati preporuke i mjere zdravstvene struke.

 - Moguće je uvođenje blažih oblika mjera, kao što je proglašenje stanja nesreće, što bi dalo šira ovlaštenja Kriznom štabu kako bi mogao kvalitetnije raditi, ali to građani ne bi osjetili. Pratimo situaciju u okolini, ali je ta opcija u ZDK u ovom trenutku isključena - naveo je Jupić.

Zeničko-dobojski kanton suočava se sa nedostatkom testova za PCR laboratorije u Zenici i Tešnju, zbog čega će se Krizni štab obratiti Vladi ZDK i kantonalnom Zavodu zdravstvenog osiguranja, te Vladi Federacije BiH i Federalnom ministarstvu zdravstva sa zahtjevom da se sagleda mogućnost nabavke testova.

- U toku je nabavka dodatne opreme koja će ubrzati rad i povećati kapacitet testiranja u ovim laboratorijima, tako da su sada problem testovi. Nadam se da će ova naša reakcija uroditi plodom i da ćemo ubrzo dobiti odgovarajući broj testova neophodan da zadovolji sve potrebe našeg stanovništva - rekao je Jupić, naglasivši da će za sve pacijente koji imaju medicinske indikacije ove laboratorije uvijek imati odgovarajući broj testova, saopćeno je iz Press službe ZDK.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo