10°C
Mostar 12°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

08.07.2020 / 09:26 Svijet - Christopher Wray

Direktor FBI-ja: Kina je najveća prijetnja Sjedinjenim Državama

Direktor FBI-ja: Kina je najveća prijetnja Sjedinjenim Državama
Foto: AP / Vijesti.ba
Direktor američkog Federalnog istražnog bira (FBI) rekao je da djela špijunaže i krađe od strane kineske vlade predstavljaju "najveću dugoročnu prijetnju" budućnosti SAD-a.

U razgovoru za Hudsonov institut u Washingtonu, Christopher Wray je rekao da je u pitanju višeslojna poremećena kampanja.

Rekao je da je Kina započela ciljanje usmjereno na kineske državljane koji žive u inozemstvu, prisiljavajući njihov povratak i da radi na kompromitiranju američkog istraživanja o korona virusu.

"Ulozi ne bi mogli biti veći", rekao je Wray.

"Kina je angažirana u naporima cijele države da na bilo koji način postane jedina svjetska supersila", dodao je.

U skoro jednosatnom govoru u utorak (7. srpnja), direktor FBI-ja iznio je oštre riječi o kineskom uplitanju, dalekosežnu kampanju ekonomske špijunaže, krađe podataka i novčanih krađa te ilegalnih političkih aktivnosti, koristeći mito i ucjene kako bi utjecao na američku politiku.

"Sada smo stigli do točke u kojoj FBI otvara novi slučaj kontrabavještajne službe u vezi s Kinom i to svakih 10 sati", rekao je Wray.

"Od gotovo 5.000 aktivnih kontraobavještajnih slučajeva koji su u toku širom zemlje, gotovo polovina se odnosi na Kinu."

Direktor FBI-ja rekao je da je kineski predsjednik Xi Jinping vodio program pod nazivom "Lov na lisice", usmjeren na kineske državljane koji žive u inostranstvu, a koji se doživljavaju kao prijetnja kineskoj vladi.

"Govorimo o političkim suparnicima, disidentima i kritičarima koji žele govoriti o širokom kršenju ljudskih prava u Kini", rekao je. "Kineska vlada želi ih primorati da se vrate u Kinu, a kineska taktika da se to ostvari je šokantna."

"Kad nije uspio pronaći niti jednu metu u lovu na lisice, kineska vlada poslala je izaslanika da posjeti porodicu mete ovdje u Sjedinjenim Državama. Kakva je poruka za koju su rekli da će je prenijeti? Meta ima dvije mogućnosti: brzo se vratiti u Kinu ili izvršiti samoubistvo."


(Vijesti.ba / RSE)

Izdvajamo