-1°C
Mostar 2°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 1°C

07.07.2020 / 15:07 KORONAVIRUS - Covid-19

Stanje zaraze u Sloveniji se pogoršalo, upozoravaju epidemiolozi

Stanje zaraze u Sloveniji se pogoršalo, upozoravaju epidemiolozi
Foto: Arhiv
S 23 nova slučaja zaraze koronavirusom koji su zabilježeni u zadnja 24 sata epidemiološko stanje u Sloveniji se opasno pogoršalo te se zemlja približila manje sigurnim odredištima, ocjena je slovenskih epidemiologa i vlade.

Kako je istaknuto na konferenciji za medije u Ljubljani, zemlja se sada, prema kriterijima i standardima koje je sama postavila, približila pragu epidemiološki manje sigurnih destinacija.

Slovenija s novim podacima ima 9,85 novih zaraza na 100.000 stanovnika, kumulativno u zadnjih 14 dana, kazao je na konferenciji za novinare Mario Fafangel, epidemiolog iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje (NIJZ), dodavši da bi već sutra mogao biti prijeđen prag od 10 zaraza na 100.000 stanovnika, koji je u Sloveniji postavljen kao kriterij za uvrštenje drugih država na "žutu" listu manje sigurnih, prenosi Hina.

"Epidemiološka situacija nam se pogoršava, mogli bismo reći i zaoštrava, vlada je sinoć zaključila da se moramo pripremiti za mnogo veći opseg bolesti (Covida-19)", kazao je glasnogovornik slovenske vlade za koronakrizu Jelko Kacin.

Dodao je kako je vlada zato na sinoćnjoj sjednici donijela plan da se do jeseni znatno povećaju kapaciteti testiranja na koronavirus jer se trenutno na dan može obaviti najviše 1500 testova.

Isto tako, vlada je zaključila da se domovi za starije, domovi zdravlja i bolnice, osobito njihovi hitni odjeli proglase "ugroženim područjima" kako bi se u slučaju jačanja pandemije i broja oboljelih imala pravnu podlogu za donošenje odgovarajućih mjera, a osigurat će se učinkovitiji nadzor nad osobama u karanteni, te inspekcijska kontrola nad provođenjem epidemioloških mjera u ugostiteljskim i sličnim objektima, najavio je Kacin.

Prioritet će se dati na zaštiti starijih osoba, odnosno domovima za starije, naglasili su na konferenciji epiemiolozi i ravnatelji bolnica.

Pri tome su posebno upozorili na "neodgovorno ponašanje mladih" koji su, za razliku od početka epidemije, sada oni koji zbog nepažnje češće bivaju zaraženi, pri čemu sami nemaju izrazitijih simptoma, ali ne misle da neodgovornim ponašanjem mogu zaraziti starije, za bolest podložnije skupine.

Kacin je kazao da je stanje zabrinjavajuće i da nitko prije dva tjedna nije mogao zamisliti da će se Slovenija naći u fazi u kojoj, prema trenutnom stanju, jedan zaraženi statistički zarazi dvije druge osobe, te da će se država približiti broju od deset zaraza na 100.000 stanovnika, čime se približila "žutoj" zoni manje sigurnih destinacija.

Epidemiolozi su upozorili da, uz dosad izraženije slučajeve unosa virusa iz inozemstva, sve češće dolazi do sekundarnih prijenosa unutar države, čemu doprinose relaksacije, osobito među mladima, druženje prevelikih skupina bez distance i zaštite.

Zbog toga se razmišlja o ponovnoj restrikciji dopuštenih okupljanja na javnim mjestima na najviše deset osoba i na ograničavanje radnog vremena za gostionice i druge lokale, kako bi se broj novih zaraza ponovo počeo smanjivati.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo