10°C
Mostar 12°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

06.07.2020 / 16:41 Ekonomija - Zenica

Skupština JKP Zenicatrans izabrala novi privremeni Nadzorni odbor

Skupština JKP Zenicatrans izabrala novi privremeni Nadzorni odbor
Foto: FENA - Vijesti.ba

Skupština JKP Zenicatrans-prevoz putnika Zenica na današnjem zasjedanju izabrala je novi privremeni Nadzorni odbor, koji bi naknadno trebao izabrati i novu Upravu - potvrdio je Feni v.d. direktor Darmin Terzić.

Sjednicu je, napominje, vodila predsjedavajuća Skupštine Almira Baručija-Kapidžić, inače zaposlenica Gradske uprave, a i svi članovi novog privremenog NO: Mia Pojskić, Jusuf Brkić i Zerina Polić-Zolota, također su zaposlenici Grada. 

- Rekao bih da se nastavlja agonija preduzeća. Skupština nije usvojila Finansijski izvještaj za prošlu godinu, koji sam podnio, jer je bio nekompletan. Izvještaj nije sačinjavao i obavezni nalaz eksternog revizora, koji nismo ni mogli imati jer raniji, također privremeni NO, a kojem je još 23. marta istekao mandat, nije bio raspisao konkurs za izbor eksternog revizora- ističe Terzić.

On napominje da su prošle godine, uprkos gubitku prijevoza radnika nekoliko zeničkih preduzeća, poslovali s gubitkom od 479.368 KM. To je znatno manje nego 2018. godine, kada je gubitak iznosio oko 1,25 miliona KM.

Terzić je još krajem januara ove godine, nakon provedenih samo devet mjeseci na čelu tog preduzeća, podnio neopozivu ostavku, ali je ostao i nakon protoka perioda otkaznog roka kako bi predao dužnost novom menadžmentu.

- Ja se nadam da će se NO sastati i konstituisati već do kraja sedmice, kada bih im ja trebao podnijeti izvještaj te objasniti situaciju u preduzeću. Nadam se da će već tada mene i razriješiti, jer sam i do sada ostao samo kako bismo sačuvali imovinu preduzeća. Već ranije sam rekao da neću potpisati zahtjev za stečaj, jer sam došao da ozdravim preduzeće, a što se, po mom mišljenju, moglo uraditi - ističe Terzić, koji dodaje da se na sjednici Skupštine nije razgovaralo o pokretanju stečajnog postupka.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović nedavno je na sjednici Gradskog vijeća najavio da će to preduzeće ići u stečaj, a od polovine januara ove godine, po privremenoj odluci Gradske uprave, javni prijevoz u tom gradu obavljaju privatna preduzeća Prevoz putnika Zavidovići i Babić Biss tours Zenica.

Radnici Zenicatransa, još od 31. decembra prošle godine, zbog nedostatka novca za nabavku goriva i materijalnih sredstava ne rade, nekoliko su puta štrajkovali glađu te protestirali gradskim ulicama i ispred zgrade Gradske uprave.

Autobuska stanica Zenica, kojom je rukovodilo to preduzeće, cijelu se ovu godinu nalazi u blokadi pa svi prijevoznici koji prolaze kroz taj grad putnike u svoje autobuse ukrcavaju izvan stanice. 



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo