6°C
Mostar 11°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

04.07.2020 / 16:45 Svijet - Potpisao Putin

Stupile na snagu ruske ustavne promjene

Stupile na snagu ruske ustavne promjene
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Promjene ruskog ustava, uključujući i amandman koji bi predsjedniku Vladimiru Putinu omogućio da zemljom vlada sve do 2036., stupile su u subotu na snagu, nakon što ih je potpisao Putin.

Birači su velikom većinom podržali ustavne promjene koje su usvojene nakon glasanja koje je završilo u srijedu. Gotovo 78 posto glasača koji su sudjelovali na referendumu podržalo je izmjene ustava.

Kremlj je taj rezultat ocijenio trijumfom, dok kritičari referendum smatraju nelegalnim i nelegitimnim. Neovisna promatračka skupina je ocijenila da je glasanje bilo uvelike obilježeno neispravnostima.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju nije bila promatrač na referendumu kao što je inače slučaj s ruskim izborima.

Navodi o nepravilnostima pri glasanju

Europska unija zatražila je od Rusije da ispita navode o nepravilnostima pri glasanju, uključivo optužbe o višestrukom glasanju i prisilama.

Osim što promjene ustava Putinu omogućuju još dva mandata, do 2036. godine, ako se kandidira i pobijedi na izborima, svi bivši ruski predsjednici dobivaju imunitet od sudskog progona.

Također, prema novom ustavu će brak biti definiran kao zajednica muškarca i žene, u ustavu svoje je mjesto dobio i ruski jezik, a spominje se i "vjera Rusa u Boga", ali će zemlja ostati sekularna država.

Zabranjivat će se davanje ruskog teritorija drugim zemljama što analitičari povezuju s aneksijom Krima.

Promjene onemogućavaju protivniku ruskog predsjednika Alekseju Navaljnom da se kandidira za najvišu političku funkciju kroz sljedećih 15 godina, jer svaki predsjednički kandidat mora živjeti u Rusiji najmanje 25 godina.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo