0°C
Mostar 5°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 3°C
Bihać 0°C

04.07.2020 / 16:07 Svijet - Protesti

Italijanski desničari traže prijevremene izbore

Italijanski desničari traže prijevremene izbore
Foto: EPA - Vijesti.ba

Na protestu nekoliko  hiljada učesnika vodeći italijanski političari iz desnih opozicionih redova zatražili su prijevremene izbore, tvrdeći da je vlada premijera Giuseppea Contea u koronakrizi obećala puno, a učinila malo.

 

"Danas je tim koji će vladati Italijom u nadolazećim godinama na ovom trgu", kazao je vođa krajnje desne Lige Matteo Salvini na Piazza del Popolo u Rimu.

Desni savez tri stranke proziva Contea zbog vođenja koronakrize, tvrdeći da je puno toga obećao kako bi Italiju ponovo osovio na noge, ali da je malo toga učinio te će mnogi Italijani morati čekati na obećanu pomoć države.

Uz Salvinijevu Ligu, u tom desnom savezu su stranke Forza Italia i Fratelli d'Italia.

Premijer Conte se kao neovisni kandidat od septembra 2018. nalazi na čelu koalicijske vlade koju većinski čine Pokret pet zvijezda (M5S) i Demokratska stranka (PD).

Na skupu na velikom rimskom trgu organizatori su postavili oko 4000 stolica na sigurnoj udaljenosti kako bi mogli ispoštovati mjeru fizičke udaljenosti.

Opozicija u posljednjih nekoliko sedmica  poziva na prijevremene izbore koji bi se održali usporedno s najavljenim regionalnim izborima u nekoliko italijanskih regija u septembru

Italija je posebno teško pogođena pandemijom koronavirusa Sars-CoV-2 u Europi. Od bolesti covid-19 do sada je u toj zemlji umrlo oko 35.000 ljudi.



(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo