8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

02.07.2020 / 15:47 Politika - Predsjedništvo BiH

Džaferović i Uebber o EU putu BiH i godišnjici genocida u Srebrenici

Džaferović i Uebber o EU putu BiH i godišnjici genocida u Srebrenici
Foto: Vijesti.ba

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović razgovarao je danas sa ambasadoricom Savezne Republike Njemačke Margret Uebber o nastavku i ubrzanju evropskog puta BiH tokom njemačkog predsjedavanja Evropskom unijom.

Na sastanku je istaknuto da Njemačka, kao veliki prijatelj Bosne i Hercegovine, pruža snažnu podršku evropskoj perspektivi naše zemlje.

Naglašena je potreba da institucije BiH učine dodatne napore na ispunjavanju 14 preporuka iz Mišljenja Evropske komisije, kako bi se u skorije vrijeme BiH dodijelio kandidatski status.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Džaferović informirao je ambasadoricu Uebber o toku priprema za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima u "Zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija Srebrenica".

Ambasadorica Uebber obavijestila je Džaferovića da će najviši zvaničnici Njemačke učestvovati u obilježavanju 25. godišnjice genocida u Srebrenici, ističući da će se i u Njemačkoj organizirati komemorativni skupovi u znak sjećanja na žrtve genocida.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Džaferović je zahvalio Njemačkoj za sveukupnu podršku Bosni i Hercegovini, kao i za odnos prema žrtvama genocida u Srebrenici i njihovim porodicama, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo