8°C
Mostar 11°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

02.07.2020 / 14:58 Politika - Slijedi dalje usaglašavanje

Nije podržan veto Bošnjaka na zaključke NSRS o Rezoluciji Predstavničkog doma

Nije podržan veto Bošnjaka na zaključke NSRS o Rezoluciji Predstavničkog doma
Foto: Vijesti.ba

Potpredsjedavajući Vijeća naroda iz bošnjačkog naroda Mihnet Okić potvrdio je Feni da će ovo pitanje biti predmet usaglašavanja na Zajedničkoj sjednici Vijeća naroda i Narodne skupštine.

Bošnjački klub pokrenuo je ranije pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda na 20 zaključaka usvojenih u Narodnoj skupštini 1. juna.

Opozicione srpske stranke i bošnjački poslanici iz koalicije "Zajedno za BiH“ nisu prisustvovali skupštinskom glasanju o zaključcima, koje su predložili klubovi poslanika SNSD-a, DNS-a, DEMOS-a, NDP-a, US, SPS, SP i poslaničke grupe Nezavisni poslanici.

U njima se, između ostalog, navodi se da Rezolucija Predstvaničkog doma Parlamentrane skupštine BiH "ne odgovara istorijskim činjenicama i kao takva se ne može primjenjivati u RS“.

- Konstatujemo da je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvajanjem Rezolucije pristupio sramnom prekrajanju istorijskih činjenica i pridružio se revizionističkim snagama, kojima je cilj uopštavanje i marginalizovanje stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu - kaže se u zaključcima za koje su glasala 52 poslanika.

Poslanicima vladajuće većine bio je neprihvatljiv i sam naziv Rezolucije.

- Narodna skupština poziva sve u BiH da istorijske činjenice uvažavaju i da se ne bave revizionizmom. Revizionizam je i navođenje Bošnjaka kao stradalnika u Drugom svjetskom ratu, koji kao nacija nisu ni postojali tada - navodi se, između ostalog, u usvojenim zaključcima.

Ukoliko o vetu Bošnjaka ne bude dogovora na Zajedničkoj komisiji, konačnu riječ dat će Ustavni sud RS.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo