8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

26.06.2020 / 16:08 Politika - Član Predsjedništva BiH

Dodik nakon budžeta najavio i imenovanja na nivou BiH

Dodik nakon budžeta najavio i imenovanja na nivou BiH
Foto: Avaz - Vijesti.ba

Predsjedništvo BiH usvojilo je Prijedlog zakona o budžetu BiH za 2020. godinu u iznosu od 996 miliona KM i uputilo ga PS BiH na usvajanje po hitnoj proceduri.

Rekao je ovo danas član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Dodik je napomenuo da je Predsjedništvo BiH u skladu sa svojim ustavnim ovlaštenjima usvojilo Prijedlog budžeta BiH za ovu godinu u okviru kakav je utvrđen ranije, ali da se u strukturi budžeta mijenjaju značajne stavke.

On je naveo da je obezbijeđeno oko 60 miliona KM tako što su smanjene i gotovo prepolovljene kapitalne nabavke, te znatno smanjeni putni troškovi i druge stavke.

- Obezbijeđeno je oko 41 milion KM za sanaciju posljedica epidemije virusa korona - rekao je Dodik novinarima u Sarajevu.

On je za narednu sedmicu najavio i konkretnije informacije vezane za proces imenovanja na čelnim pozicijama u državnim institucijama.

- Mislim da je krajnje vrijeme da se to desi, da sve ono što je prošlo proceduru bude imenovano i naravno da se popuni Vijeće ministara na mjestima gdje postoji potreba, kao što je Ministarstvo sigurnosti, poručio je Dodik.

On je pojasnio da postoji određena raspodjela među narodima, te da SDA želi novi dogovor koji, prema Dodikovom shvatanju, podrazumijeva da sve ostane isto, osim pozicije direktora Uprave za indirektno oporezivanje.

- Ako je to tako, ja se slažem, ali da se deblokira sve to i da se konačno završi ta priča. Prošlo je gotovo pola mandata, izjavio je Dodik.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo