4°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

23.06.2020 / 20:04 Regija - Rašeta za Vijesti.ba

HDZ osuđen na koaliciju sa Škorom, on ne želi Plenkovića za premijera

HDZ osuđen na koaliciju sa Škorom, on ne želi Plenkovića za premijera
Foto: Vijesti.ba

Politički analitičar i novinar iz Zagreba Boris Rašeta kazao je za Vijesti.ba kako od parlamentarnih izbora u Hrvatskoj zakazanih za 5. juli niko ne očekuje ništa dobro.

"Prije mjesec dana činilo se da je HDZ siguran pobjednik, a onda im je sve krenulo po zlu - korona se vratila, uhapšena je ikona stranke Josipa Rimac, žena koja je bila trajna dok su se predsjednici mijenjali kao na tekućoj vrpci. Probijena je istraga, a nacija je opet doznala ono što je bilo pomalo potisnuto, da je kičma HDZ-a korupcija, narodski rečeno, lopovluk - ja tebi ti meni, ruka ruku mije, ne diraj me ne diram te, vrana vrani oči ne kopa", kaže Rašeta.

On dodaje da je ta situacija pogurala SDP prema prvom mjestu, ali da SDP ima nesavladavi problem - njihovog šefa Davora Bernardića niko ne vidi kao premijera.

"Sad su obje stranke izjednačene u mrtvoj trci, gdje lagana prednos pripada SDP-u. Oni će vjerovatno biti relativni pobjednik izbora, možda dobace i do većine, ako male stranke ljevice i centra budu imale dovoljno mandata. Mogla bi, recimo, iskočiti zagrebačka koalicija na čelu sa strankom Možemo, koji su ljuti protivnici zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića", pojašnjava naš sagovornik.

HDZ je, smatra Rašeta, osuđen na traženje koalicije sa Miroslavom Škorom i njegovom estradno desničarskom trupom, koja je u usponu, ali dok im neki predviđaju 7-8 mandata (misleći da se ljudi boje njihovog radikalizma) drugi vjeruju da mogu dobiti 15 do 20, pa i više.

"Škoro traži da Plenković ne bude premijer, a želio bi svom Domovinskom pokretu osigurati i važna ministarska mjesta - energetiku, privredu, kulturu, sa Zlatkm Hasanbegovićem", kaže Rašeta.

On kaže da se cijela kampanja zadnjih dana vodi oko pitanja treba li silovana žena roditi dijete ili ga pobaciti, te podsjeća da je lani u Hrvatskoj 15 žena silovano.

Rašeta ističe kako niko ne priča o ozbiljnim promjenema koje su nužne.

"Turizam je propao, rupa u proračunu je 3 milijarde eura, čeka nas strahovito teška jesen, tako da će, ko god sastavi vladu moći samo jaukati", kaže on.  

Rašeta smatra da vlast ovoga puta neće biti slast, nego muka  i pitanje je koliko će ta vlada trajati, jer će morati obavljati nemoguće misije.

"Ako je formira Bernardić, Hrvatska opet može očekivati proteste, šator, branitelje. S druge strane Plenković ne bi imao tih problema, ali trend mu je silazan. No, ovoga puta ni najiskusniji proroci, prognozeri, pa i vidovnjaci ne usude se reći ime novog premijera jer je sve podložno iznenađenjima", kaže ovaj politički analitičar.

Ovdje bi i baba Vanga digla bijelu zastavu i rekla, djeco, ne vidim pobjednika, zaključio je Boris Rašeta u razgovoru za Vijesti.ba.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo