6°C
Mostar 9°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 7°C
Bihać 3°C

15.06.2020 / 14:31 BiH - Akcija 'Pero'

SIPA hapsi u Krajini: Članovi A-SDA osumnjičeni za kriminal

SIPA hapsi u Krajini: Članovi A-SDA osumnjičeni za kriminal
Glasnogovornica Tužilaštva Unsko-sanskog kantona, Irena Marjanović-Čavkić / Vijesti.ba
Irena Marjanović-Čavkić, glasnogovornica Tužilaštva USK, potvrdila je da je jutros u zgradi Vlade USK uhapšen Mirsad Topčagić.

Njemu se stavlja na teret da je u maju ove godine koristeći svoj službeni položaj i uticaj pokušao uticati na ministra obrazovanja Unsko-sanskog kantona da pokrene prekršajni postupak protiv Hadžipašić Admira.

"Pripadnici SIPA-e su u kordinaciji s Kantonalnim tužilaštvom u nastavku akcije Pero izvršili pretres prostorija savjetnika premijera USK i izuzeli dokumentaciju koja bi ga mogla teretiti", kazala je ona.

Ona je istakla da mu se na teret stavlja što je pokušao utjecati na ministra obrazovanja USK da pokrene prekršajni postupak I centra za obrazovanje odraslih Vita plus, odnosno da ih prekršajno kazni za njihov prethodni rad.

"Na taj način je pokušao onemogućiti krivični postupak u akciji Pero. Ministar u Vladi USK je to odbio učiniti i o svemu je obavijestio Tužilaštvo", kazala je glasnogovornica.

Ona je potvrdila da se vrši i pretres u Cazinu, jer se sunja da je osumnjičeni u akciji Pero iicijala P.R.. Radi se o licu ranije lišavanom u akciji Pero.

Sva optužena lica su članovi A-SDA.

Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona, oglasio se u vezi s hapšenjem njegovog savjetnika Mirsada Topčagića.

- Izvršen je pretres jednog dijela prostorija zgrade Vlade Unsko-sanskog kantona, odnosno jedne kancelarije i jednog radnog stola - rekao je Ružnić.

O čemu se detaljno radi i šta je predmet istrage, kaže Ružnić, oni u Vladi ne znaju, i rečno im je "da svi ostali uposlenici normalno nastave sa svojim radom".


(Vijesti.ba)

Izdvajamo