8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

14.06.2020 / 20:00 Politika - Razgovor za Vijesti.ba

Alikadić: Nismo vlada 'selfija', ali radimo naš posao

Alikadić: Nismo vlada 'selfija', ali radimo naš posao
Kenan Alikadić / Vijesti.ba
Protekle sedmice Vlada Kantona Sarajevo predvođena premijerom Mariom Nenadićem obilježila je prvih sto dana.

Među najzapaženije ministre u ovom sazivu spada sigurno ministar kulture i sporta Kenan Alikadić. Njegovo imenovanje nije prošlo bez kontroverzi. Kako se po prvi put u istoriji na čelu ovog resora našao neko iz svijeta sporta (Alikadić je uspješni karatista), kulturni radnici bili su skeptični.

Danas jasno je da njihovi strahovi nisu bili opravdani, a ministru riječi hvale ne štede čak ni njegovi (ispočetka) najljući protivnici.

Kako biste sumirali ovih sto dana u Vašem resoru?

ALIKADIĆ: Ovo je zbog pandemije bilo vrlo specifičnih sto dana i teško da smo u ovom trenutku mogli raditi sve kao što smo planirali. Institucije kulture su stale sa radom. Stao je sport, sva takmičenja, svi treninzi. I generalno u javnosti su i kultura i sport pale u drugi plan. Ipak, mislim da smo ovaj period kao ministarstvo iskoristili vrlo kvalitetno i uradili smo puno stvari koje su možda prošle „ispod radara“, ali koje su ipak vrlo bitne za buduće funcionisanje kulture i sporta u našem kantonu.

Prije svega, kao jedini kanton raspisali smo javni poziv za sufinansiranje projekata iz kulture i sporta pa smo kao jedini kanton nastavili da pružamo finansijsku podršku kulturi i sportu. Ovo je posebno bitno u trenutku kad su vlasti na svim nivoima krenule u budžetske rezove i upravo su kultura i sport najteže pogođeni ovim finansijskim restrikcijama. Dalje, imenovali smo upravljačke strukture u mnogim institucijama. Neke od njih su godinama funkcionisale bez upravnih i nadzornih odbora, što je onemogućavalo donošenje bilo kakvih tehničkih odluka.
Krenuli smo u rad na izmjeni određenih zakonskih i podzakonskih akata koje su se tokom pandemije pokazale manjkave.

A manjkavo je, naprimjer, uređenje oblasti sporta, ima bezbroj problema vezanih za zapošljavanje u institucijama kulture. Mnogo sam problema detektirao u direktnim razgovorima sa uposlenicima sarajevskih pozorišta. Posjetio sam i općine pa smo i tu odredili prioritetne projekte kojima kanton treba pružiti podršku.

Posebnu pažnju smo posvetili šest institucija kulture od državnog značaja. Napravljena je finansijska analiza, došli smo do nekih frapantnih podataka vezanih za njihvo finansiranje i to će biti osnova za pronalaženje sistemskog rješenja. Grant je dobio Zemaljski muzej, a u petak sam potpisao ugovore sa ostalim incitucijama.

U javnosti je odjeknulo pogotovo pitanje Zemaljskog muzeja. Čini se da ste riješili pitanje zaostalih plata, a ove sedmice je održan sastanak na tu temu sa amasadorima pet zemalja. Da li smo na tragu sistemskog rješenja?

ALIKADIĆ: Naša analiza je pokazala da je Kanton Sarajevo zapravo jedini izvor finansiranja institucija, koje bi, kao bosanskohercegovačke, trebale biti predmet brige cijele države. One i trebaju ostati naše zajedničko blago, međutim u nekom prelaznom periodu, dok se njihov pravni status ne riješi, KS je spreman da preuzme na sebe njihovo finansiranje.
U međuvremenu trebamo riješiti problem upravljačkih struktura. Trebamo vidjeti načine kako bi sve ove ustanove mogle početi „zarađivati“ novac, dakle da im budžet ne bude jedini izvor prihoda i da se njihov rad ne svede na isplaćivanje plata zaposlenicima.

Na sastanku sa ambasadorima pojavilo se nekoliko ideja, naprimjer, da napravimo neki aranžman sa turističkim zajednicama, da posjeta ovim institucijama uđe u program škola širom BiH. Sve je to još u početnoj fazi, ali interes međunarodne zajednice će nam sigurno biti od velike pomoći.

Vlada KS je imenovana neposredno prije uvođenja stanja prirodne nesreće, što je sasvim sigurno odredilo pravce njenog djelovanja. Koliko je Vaše planove poremetila pamdemija?

ALIKADIĆ: Pandemija se odrazila na sve resore. Prije svega kad je u pitanuju budžet morali smo pristati na određene rezove. To me ipak nije obeshrabrio, jer sam svjestan da se mnogo novca trošilo loše, bez jasne strategije, ponekad i bez kriterija i dovoljno je samo ono što imamo na raspolaganiju raspodijeliti pametnije.

Kao što sam već rekao, pandemija je pokazala da postoji više problema koji su godinama gurani pod tepih i sigurno njihovo rješavanje bit će u narednom periodu jedan od naših prioriteta. Tu mislim na nerješeni status brojnih umjetnika, na nepostojanje kvalitetnog i sveobuhvatnog Zakona o sportu.

Sve u svemu, moji prioriteti su ipak ostali isti. Veća podrška mladim, neafirmisanim umjetnicima, izlazak kulture van granica općine Centar, popularizacija naših umjetnika i sportista u zemlji i van nje. One tehničke stvari o kojima smo govorili su samo put prema ostvarenju tih ciljeva.

Pomenuli ste javni poziv za sufinansiranje projekata u kulturi i sportu, mnogo ste govorili o određenim promjenama koje je taj poziv morao doživjeti. O čemu se konkretno radi?

ALIKADIĆ: Godinama sam radio u sportu, tako da su mi dobro poznati svi nedostaci prijašnjih javnih poziva. Prije svega, novac koji dijeli ministarstvo, dakle novac građana kantona, mora biti trošen namjenski. Ne smije se događati da se isplaćuje plate trenerima, da oni žive udobno na budžetu, dok djeca koju treniraju moraju odlaske na takmičenja finansirati iz svog džepa. A to je, nažalost, bio čest slučaj.

Ove godine sam odlučio da uvedemo neke novitete, od banalnih poput numerisanja stranica prijave kako bi se spriječilo naknadno dopunjavanje dokumentacije, do vrlo ozbiljnih poput obaveze pravdanja sredstava. Planiramo provesti vrlo opsežnu analizu utorška dodijeljenih sredstava, pa svako ko nije namjenski trošio novac morat će ga vratiti u budžet. Ove godine planiramo i provjere na terenu da vidimo da li se aktivnosti odvijaju po rasporedu, da li novac stiže do krajnih korisnika.

Kako biste ocijenili funcionisanje Vlade KS u svijetlu političke nastabilnosti i nejasnih odnosa između SDA i SBB-a, pa i DF-a na višim nivoima vlasti?

ALIKADIĆ: Iz perspektive izvršne vlasti mogu reći da se ti odnosi ni na koji način ne odražavaju na naš rad. Mislim da u ovoj vladi ima zaista puno stručnjaka, ljudi s iskustvom i odličnim poznavanjem resora koje vode. Dobar smo tim. Nismo možda vlada „selfija“ i samopromocije kao naši prethodnici, ali radimo naš posao, što je u konačnici jedino bitno za građane.

Ja sam već rekao da su neke stvari koje sam lično poduzeo prošle ispod radara javnosti. No, nije stvar u tome da moja slika bude na svako portalu. Ključno je da problemi budu riješeni.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo