6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

07.06.2020 / 09:06 Svijet - Rast dionica

Nada u brzi oporavak ekonomije podržava svjetske burze

Nada u brzi oporavak ekonomije  podržava svjetske burze

Na svjetskim su berzama cijene dionica prošle sedmice snažno porasle, zahvaljujući novim poticajnim mjerama i naznakama da bi se najveća svjetska gospodarstva mogla brzo oporaviti od koronakrize.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloe sedmice skočio 6,8 posto, na 27.110 bodova, dok je S&P 500 porastao 4,9 posto, na 3.193 boda, a Nasdaq indeks 3,4 posto, na 9.814 bodova.

Najveći poticaj najvećoj svjetskoj berzi dalo je u petak iznenađujuće dobro izvješće o zapošljavanju u SAD-u, koje je potaknulo nadu da bi se američka industrija mogla oporaviti od koronakrize brže nego što se očekivalo.

Snažan rast cijena dionica uslijedio je nakon što je objavljeno da je u maju broj zaposlenih u SAD-u porastao za 2,5 miliona, pri čemu je stopa nezaposlenosti pala sa 14,7 na 13,3 posto.

To su znatno bolji podaci nego što se očekivalo, s obzirom da su analitičari u anketi Reutersa procjenjivali da će broj zaposlenih pasti za 8 miliona, a stopa nezaposlenosti skočiti na rekordnih 19,7 posto.

„Brojke predstavljaju veliko pozitivno iznenađenje i novu potvrdu da se privreda oporavlja. Ovo je snažan signal da je utjecaj koronavirusa na privredu privremen i da se situacija poboljšava“, kazao je Michael Arone, strateg u tvrtki State Street Global Advisors.

Rast broja zaposlenih, nakon što je u aprilu bez posla ostalo 20,7 miliona Amerikanaca, pokazuje da su kompanije brzo počele zapošljavati nakon što su polovicom maja mnoge savezne države počele postupno popuštati restriktivne mjere i ponovno pokretati privredne aktivnosti.

Niz makroekonomskih podataka pokazuje da se i u kineskom, ali i u drugim azijskim ekonomijama aktivnost poboljšava, nakon oštrog pada prethodnih mjeseci zbog koronakrize.

Zahvaljujući nadi u brzi oporavak ekonomije, kao i golemim fiskalnim te monetarnim poticajima, S&P 500 indeks porastao je više od 30 posto od 23. marta kada je zbog koronakrize zaronio na najniže razine u više godina.

Sada je od rekordne razine, dosegnute 19. februar, udaljen još samo 5,7, a Dow Jones 8,3 posto. Nasdaq indeks kreće se, pak, malo ispod najviše razine u povijesti.

I na europskim su berzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 6,7 posto, na 6.484 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 10,9 posto, na 12.847 bodova, a pariški CAC 10,7 posto, na 5.197 bodova.

Europske ulagače ohrabrila je odluka čelnika Europske središnje banke (ECB) o povećanju iznosa programa za kupnju imovine za 600 milijardi eura, na ukupno 1.350 milijardi eura.

Kupnjom državnih obveznica ECB povećava likvidnost u financijskom sustavu kako bi se podržao oporavak privrede.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošle sedmice porastao 4,5 posto, na 22.863 boda.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo