16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

06.06.2020 / 22:08 Svijet - Tel Aviv

Hiljade Izraelaca protestvovalo protiv aneksije Zapadne obale

Hiljade Izraelaca protestvovalo protiv aneksije Zapadne obale

Hiljade Izraelaca u subotu su protestvovali protiv plana premijera Benjamina Netanyahua o aneksiji dijelova okupirane Zapadne obale, teritorija koji Palestinci žele u svojoj budućoj državi.

 

Demostranti su zbog koronavirusa nosili zaštitne maske i održavali međusobnu udaljenost, a okupili su se pod sloganom „Ne aneksiji, ne okupaciji, da slobodi i demokraciji“.

Palestinci žele neovisnu državu na području Zapadne obale, s istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom, i pojasom Gaze. Izrael je te teritorije osvojio u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

Fotograf agencije Reuters i izraelski mediji procjenjuju da se na Trgu Rubin u središtu Tel Aviva okupilo nekoliko hiljada ljudi. Anketa objavljena ove sedmice  pokazuje da aneksiju podržava više od polovice Izraelaca.

Netanyahu je odredio 1. jul kao datum kad će početi s provedbom aneksije izraelskih naselja i doline Jordana na Zapadnoj obali te se nada zelenom svjetlu Washingtona.

Američki predsjednik Donald Trump u januaru je otkrio mirovni plan koji su Palestinci odmah odbacili i kritizirali ideju izraelske aneksije.

Strahujući od mogućeg izbijanja nasilja i diplomatskih reperkusija, dio europskih i arapskih država, kao i Ujedinjeni narodi, pozvali su Izrael da odustane od svog plana.

Dio analitičara smatra da Trumpova vlada sada ne želi dodatno poticati nestabilnost na Bliskom istoku time što će Izraelu dopustiti aneksiju jer je i sama pogođena nestabilnošću zbog epidemije koronavirusa i prosvjeda protiv policijske brutalnosti.



(Vijesti.ba / Index.hr)

Izdvajamo