1°C
Mostar 6°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

06.06.2020 / 17:20 Svijet - Prihvaćeni kandidati za ministre

Parlament u Iraku odobrio novu vladu

Parlament u Iraku odobrio novu vladu
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Irački parlament danas je odobrio ostatak vlade premijera Mustafe al-Kadimija, prihvativši Ihsana Abdula Džabara Ismaila za ministra nafte i kandidate za šest državnih dužnosnika, rekli su zastupnici.

Kadimi je postao premijer prošli mjesec

Kadimi je postao premijer prošli mjesec nakon pet mjeseci političkog zastoja pošto je njegov prethodnik Adel Abdul Madi napustio dužnost pod pritiskom masovnih protuvladinih prosvjeda.

Parlament je - osim za sedam mjesta u vladi - dosad prihvatio sve članove vlade za 22 portfelja. Danas je prihvatio kandidate za ministra nafte, vanjske poslove, trgovine, kulture, poljoprivrede, pravosuđe te migracije.

Ismail je šef iračke naftne tvrtke Basra, državnog tijela koje nadgleda proizvodnju nafte

Ismail je šef iračke naftne tvrtke Basra, državnog tijela koje nadgleda proizvodnju nafte i izvoz na južnim naftnim poljima te članice OPEC-a. Njegovo imenovanje dolazi u vrijeme dok Irak sudjeluje u pregovorima OPEC+ na kojima se treba odlučiti o produljenju smanjene naftne proizvodnje u jeku pandemije covida-19 i niskih globalnih cijena nafte.

Kadimija, bivšega šefa iračke obavještajne službe, ne podržava ni jedna određena stranka, a smatra se prihvatljivom i za Iran i za Sjedinjene Države, iračka dva glavna saveznika. Njegovi kandidati za kabinet prihvaćeni su nakon tajnih dogovora iračkih političkih stranaka i čelnika.

Kadimijeva vlada suočava se s krizom zbog pandemije koronavirusa

Kadimijeva vlada suočava se s krizom zbog pandemije koronavirusa dok broj zaraženih raste, s teškim uvjetima gospodarstva ovisnog o nafti, pokušajima ponovne pobune militanata Islamske države i američko-iranskom napetošću u regiji koja je ranije ove godine zemlju dovela na rub rata.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo