1°C
Mostar 5°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 2°C
Bihać -1°C

06.06.2020 / 12:04 Regija - Šansa dijalogu

Nova Vlada Kosova ukinula recipročne mjere Srbiji

Nova Vlada Kosova ukinula recipročne mjere Srbiji
Foto: Vijesti.ba

Nova Vlada Kosova u Prištini ukinula je "mjere reciprociteta" Srbiji. Vlada Avdulaha Hotija ukinula je trgovinske mjere prema Srbiji koje je uvela prethodna, Vlada Albina Kurtija.

Hoti je rekao da su time otklonjene prepreke u procesu dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

- Danas smo uklonili sve prepreke za određeno (razumno) vrijeme, i dali smo šansu dijalogu. Očekujemo da istu stvar vidimo i od srbijanske strane, da uklone sve prepreke i doprinesu procesu dijaloga - kazao je Hoti, dodajući da je Kosovo spremno da odmah sjedne za pregovaračkim stolom.

Odluka je donesena jutros i stupa na snagu odmah. Predstavnici Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja u Vladi glasali su protiv ove odluke.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u prvoj reakciji na ukidanje mjera rekao je da je to dobra odluka.

- Tači (Hašim, predsjednik Kosova) je to uradio zato što je htio da kaže "baš me briga za Evropsku uniju, briga me samo za Sjedinjene Američke Države". Nismo u jednakim pozicijama, vraćamo se na to da su oni (Kosovo) njihovo čedo. S duge strane, dobra je odluka da se ukinu sve zabrane trgovine između Prištine i Beograda. Ovim samo hoću da vam naglasim da vidite koliko nismo u istoj poziciji. Ali, sa druge strane, vjerujem u našu ekonomiju, u naše ljude - rekao je Vučić za televiziju Prva.

Vučić je dodao da se može uspostaviti dobar poslovni odnos između Srba i Albanaca, od kojeg i jedni i drugi mogu imati velike koristi.

(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo