3°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 4°C

04.06.2020 / 14:56 Regija - Kuća ljudskih prava Zagreb

Pozdrav Za dom spremni je suprotan civilizacijskim vrijednostima

Pozdrav Za dom spremni je suprotan civilizacijskim vrijednostima

Kuća ljudskih prava Zagreb zgrožena je odlukom Visokog prekršajnog suda kojom se dopušta izvikivanje ustaškog pozdrava Za dom spremni prilikom izvođenja pjesme Bojna Čavoglave koju pjeva Marko Perković Thompson.

"Nevjerovatno i neuvjerljivo zvuči odluka Suda po kojem se uzvikivanje Za dom spremni ne može podvesti pod zakonski opis prekršaja protiv javnog reda i mira.

Okolnost da je sporni pozdrav dio autorske pjesme ne mijenja činjenicu da je Za dom spremni ustaški pozdrav koji simbolizira zločinačku naci-fašističku ideologiju te da je protivan članku 39. Ustava koji zabranjuje svako pozivanje ili poticanje na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju ili bilo koji oblik nesnošljivosti.


Evropski sud za ljudska prava u svojim presudama jasno je i nedvosmisleno potvrdio da korištenje naci-fašističkog pozdrav i znakovlja nije zaštićeno pravom na slobodu izražavanja. Za dom spremni predstavlja čistu suprotnost civilizacijskim vrijednostima, demokratskom društvenom uređenju i ljudskim pravima koje štiti Evropska konvencija za ljudska prava.

Smatramo da je ova odluka Visokog prekršajnog sud u suprotnosti sa Ustavnom i zakonom te pozivamo glavnu državnu odvjetnicu da podnese zahtjev za zaštitu zakonitosti Vrhovnom sudu RH sukladno Prekršajnom zakonu i Zakonu o kaznenom postupku", poručeno je iz Kuće Ljudskih prava Zagreb.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo