-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

04.06.2020 / 13:27 Svijet - Izglasan tekst

Parlament Hong Konga: Vrijeđanje kineske himne je zločin

Parlament Hong Konga: Vrijeđanje kineske himne je zločin
Foto: EPA - Vijesti.ba

Hongkonški parlament izglasao je danas tekst koji vrijeđanje kineske himne smatra kriminalnim djelom, a prodemokratska oporba taj sporni zakon naziva korakom prema smanjivanju poluautonomije te bivše britanske kolonije.

Zastupnici Zakonodavnog vijeća izglasali su tekst u drugom čitanju s 41 glasom za i jednim protiv. Oporba je bojkotirala glasanje znajući da nema izgleda nasuprot velikoj vladajućoj većini, naklonjenoj Pekingu.

Pritisci Pekinga na bivšu britansku koloniju traju godinu dana, a posebnu simboliku ima donošenje tog zakona upravo 4. lipnja, na dan na koji stanovnici Hong Konga mole za žrtve krvavog gušenja prodemokratskog studentskog pokreta u Kini iz 1989. godine.

Tri godine zatvora za vrijeđanje kineske himne

Službene kineske vlasti prešućuju i cenzuriraju u medijima i na društvenim mrežama svako spominjanje represije na središnjem pekinškom trgu Tiananmenu počinjene prije točno 31 godinu.

Izvođenje kineske himne ponekad je praćeno zviždanjem i povicima nezadovoljstva, napose na nogometnim stadionima kada igra hongkonška reprezentacija, zbog nezadovoljstva prodemokratskog Hong Konga prema službenom Pekingu.

Novi zakon, koji još treba potpisati upraviteljica Hong Konga Carrie Lam, i što se smatra formalnošću, predviđa kaznu do tri godine zatvora za svakoga tko vrijeđa kinesku himnu.

Prodemokratski Hongkonžani zakon smatraju oružjem kojim će Peking pokušati ograničiti demokratske slobode koje ta bivša britanska kolonija uživa u odnosu na ostatak Kine. Zbog zakona žestoko su se sukobljavali prodemokratski i propekinški zastupnici.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo