6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C

04.06.2020 / 11:48 KORONAVIRUS - Pravedna raspodjela

Njemačka i tri članice EU u alijansi za pravedan pristup vakcini

Njemačka i tri članice EU u alijansi za pravedan pristup vakcini
Foto: FENA - Vijesti.ba

Njemačka i tri države članice Evropske  unije formiraju novu alijansu koja ima za cilj osigurati pristup vakcini protiv koronavirusa kada bude razvijena, i obezbjediti da se ona pravedno rasporedi širom svijeta, javile su u četvrtak poslovne dnevne novine Handelsblatt.

List je naveo riječi njemačkog ministra zdravstva Jensa Spahna i njegovih kolega iz Francuske, Italije i Nizozemske iz pisma Evropskoj komisiji koji tvrde da je pristup vakcinama „jedno od najurgentnijih pitanja s kojima se Evropska unija trenutno mora baviti“.

Stoga se grupa ključnih država članica EU udružila kako bi  ostvarila „najbrži i najbolji mogući ishod u pregovorima s ključnim akterima u farmaceutskoj industriji“.

Četvorka, koja djeluje na inicijativu Berlina, želi spriječiti da EU izgubi u utrci sa Sjedinjenim Državama i Kinom u stvaranju vakcine protiv koronavirusa, piše Handelsblatt.

Napori američkog predsjednika Donalda Trumpa da prvi dobije pristup vakcini u zamjenu za milijarde dolara uloženih u farmaceutske kompanije gledaju se s podozrenjem u Evropi, dodaje list.

Handelsblatt je naveo riječi vladinih izvora  da su Njemačka, Francuska, Italija i Nizozemska razgovarali s nekoliko farmaceutskih kompanija, među kojima je i britansko-švedska multinacionalna farmaceutska i biofarmaceutska kompanija AstraZeneca, o vladinim fondovima za istraživanje i o garancijama nabavki.

Evropa mora stvoriti „tržišnu silu“ u cilju opstanka u borbi za vakcinu,  navodi Handelsblatt riječi vladinih izvora u Berlinu.

Četvorka također razgovara s Britanijom, Norveškom, Singapurom i Japanom o eventualnoj saradnji, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo