9°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

02.06.2020 / 11:42 Ekonomija - Anto Pešić

ZDK: Prošlog mjeseca u evidenciji nezaposlenih 405 osoba manje nego u aprilu

ZDK: Prošlog mjeseca u evidenciji nezaposlenih 405 osoba manje nego u aprilu
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

U evidenciji nezaposlenih Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona (SZZDK) posljednjeg dana prošlog mjeseca bile su 57.042 osobe - potvrdio je Feni direktor te službe Anto Pešić.

To je više od 400 osoba manje nego na kraju mjeseca aprila, kada je u evidenciji nezaposlenih bilo 57.447, ali i više nego na kraju mjeseca marta, kada je u tom kantonu posao tražilo 54.262 osobe.

- Nakon što je tokom četvrtog mjeseca, kao posljedica otkaza i smanjene privredne aktivnosti zbog pandemije koronavirusa, zabilježen povećan broj nezaposlenih, očit je trend smanjenja broja nezaposlenih na evidenciji.

Tokom petog mjeseca bilo je 1.480 brisanja iz evidencije nezaposlenih zbog pronalaska posla- ističe Pešić.

Odlukom o proglašenju prestanka stanja nesreće uzrokovanog pojavom koronavirusa na području Federacije BiH, stekli su se, napominje Pešić, uslovi za vraćanje od 1. juna na ustaljen režim rada i te ustanove.

Služba je od 26. marta ove godine, sve zahtjeve za usluge od svojih korisnika primala elektronskim, telefonskim ili putem pošte. Korisnicima usluga, napominje Pešić, ostavljeno je dovoljno vremena da se jave za ostvarivanje prava.

- Apelujemo na građane da prilikom redovnog javljanja poštuju, još važeću, socijalnu distancu kao i da koriste propisanu zaštitnu opremu tokom boravka u zatvorenom prostoru. 

Apelujemo da se ne stvaraju nepotrebne gužve, kako se ne bi izlagali nepotrebnim rizicima, obzirom da su rokovi koji su navedeni sasvim dovoljni da se realizuju propuštena javljanja- kaže Pešić. 

On napominje da se korisnici prava na novčanu naknadu trebaju javiti u roku od 30 dana, prava na zdravstveno osiguranje u roku od 45 dana,nezaposlene osobe koje nisu korisnici navedenih beneficija trebaju se javiti u roku od 120 dana. Svi rokovi teku od 1. juna, od kada prestaje mogućnost prijave na evidenciju putem e-maila, faksa ili redovnom poštom.

-Poslodavci koji su korisnici sredstava sufinansiranja zapošljavanja, ubuduće treba da dostavljaju svoja pravdanja redovnim putem na protokol biroa rada - kaže Pešić.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo