10°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

01.06.2020 / 19:11 BiH - Za zastupnike u Hrvatski sabor

U srijedu počinje registracija birača za izbore u Hrvatskoj

U srijedu počinje registracija birača za izbore u Hrvatskoj

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović je 20. svibnja ove godine donio Odluku o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor koji će se na biračkim mjestima u Republici Hrvatskoj održati u nedjelju 5. srpnja, a na biračkim...

...mjestima u sjedištima diplomatskih misija i konzularnih ureda Republike Hrvatske u inozemstvu u subotu, 4. srpnja  i nedjelju 5. srpnja ove  godine, priopćeno je iz Veleposlanstva Republike Hrvatske u BiH.

Biračka mjesta u Bosni i Hercegovini biti će otvorena u subotu 4. srpnja  i nedjelju 5. srpnja u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništva Republike Hrvatske u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru, Tuzli, Livnu i Vitezu.

Tim povodom, iz Veleposlanstva pozivaju sve hrvatske državljane koji žele glasovati na biračkim mjestima u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini na prethodnu/aktivnu registraciju birača.

Uvjet za ostvarivanje prava na glasovanje u diplomatsko konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini je da hrvatski državljani koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj moraju diplomatsko-konzularnom predstavništvu RH u Bosni i Hercegovini dostaviti Zahtjev za prethodnu registraciju birača s prebivalištem u Hrvatskoj.

Hrvatski državljani koji pak nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i koji nisu podnijeli zahtjev za e-osobnom iskaznicom moraju diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u BiH dostaviti zahtjev za aktivnu registraciju birača koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, a hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a koji su podnijeli zahtjev za e-osobnom iskaznicom, ne moraju se aktivno registrirati već će, po službenoj dužnosti, biti aktivno registrirani prema adresi prebivališta iz e-osobne iskaznice.

 Ukoliko pak žele glasovati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva odnosno u Republici Hrvatskoj, moraju podnijet zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije.

Birači mogu pregledati svoje podatke upisane u registar birača na mrežnoj stranici Ministarstva uprave Republike Hrvatske: VIDEO 

Zahtjevi za prethodnu/aktivnu registraciju i zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije birači podnose najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, odnosno nadležnom uredu uprave u Republici Hrvatskoj ako će na dan održavanja izbora boraviti u Republici Hrvatskoj. Zahtjevi se podnose osobno, putem pošte, telefaksa ili e-pošte.

U svim slučajevima podnositelji zahtjeva mora vlastoručno potpisati svoj zahtjev za prethodnu/aktivnu registraciju te priložiti presliku valjanog osobnog identifikacijskog dokumenta (putovnica ili osobna iskaznica).

Iz Veleposlanstva podsjećaju birače koji imaju vjerodajnice i pristup aplikaciji e-građani da zahtjev za privremeni upis, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju mogu podnijeti putem iste.

Početak prethodne i aktivne registracije je 3. lipnja 2020. godine, a rok do kojeg birači mogu podnositi zahtjeve za upis, dopunu ili ispravak registra birača i završetak prethodne/aktivne registracije) je srijeda , 24. lipnja ove godine.

Zahtjevi za prethodnu/aktivnu registraciju i zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije mogu se dobiti u diplomatsko konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, a dostupnu su i na web stranici Ministarstva uprave Republike Hrvatske VIDEO .

Popunjen i potpisan zahtjev  potrebno je  dostaviti osobno ili putem e-pošte na jednu od  adresa diplomatsko-konzularnih predstavništvau Sarajevu, Banja Luci, Mostaru, Tuzli, Livnu i Vitezu.

 Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a nisu se aktivno registrirali i nemaju e-osobnu iskaznicu s prebivalištem u BiH mogu na dan održavanja izbora ostvariti svoje pravo glasovanja potvrdom koju izdaje diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Hrvatske u BiH, stoji u priopćenju.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo