-2°C
Mostar 3°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

01.06.2020 / 11:43 BiH - Uručena vrijedna donacija

Radončić: Pomoć Poljske pokazuje da ćemo i dalje biti prioritet zemljama EU

Radončić: Pomoć Poljske pokazuje da ćemo i dalje biti prioritet zemljama EU
Foto: Avaz / Vijesti.ba
Na Carinskom terminalu u Sarajevu danas je upriličena primopredaja drugog kontingenta pomoći Poljske Bosni i Hercegovini.

Donacija se sastoji od 100.000 zaštitnih maski i 10.035 litara sredstva za dezinfekciju, a preuzeo ju je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

Ceremoniji je prisustvovao i ambasador Poljske u Bosni i Hercegovini Jaroslav Lindenberg (Jaroslaw Lindenberg).

- Danas svjedočimo uručenju Poljske pomoći u okviru opće pomoći koju je Poljska pružila zemljama zapadnog Balkana. Ukupna pomoć sastoji se od 600.000 hirurških zaštitnih maski i 60.000 litara dezinficijensa, poljske proizvodnje. Svaka zemlja zapadnog Balkana dobila je isti broj maski i dezinficijensa. Pandemija je još tu i ova pomoć će biti potrebna. Ovo je izraz naše solidarnosti, naših prijateljskih odnosa sa zemljam zapadnog Balkana. Potvrda interesa koje Poljska veže sa zapadnim Balkanom u okviru EU integracija. Poljska je jedan od najvećih zagovornika evropskih integracija zapadnog Balkana. Hvala ministru Radončiću za odličnu saradnju u svim logističkim pitanjima vezanim za ovu pomoć. Sve je bilo na najvišem nivou - rekao je on.

Ministar Radončić je kazao da BiH ima privilegiju da su zemlje EU u cijeloj pandemiji pokazale veoma solidaran i odgovoran odnos prema našim građanima.

- Poljska pomoć koja dolazi po drugi put pokazuje da ćemo i dalje biti prioritet zemalja EU. Ostaje nam da se iskreno zahvalimo na toj pomoći i da na sve načine činimo da ova zemlja svojom efikasnošću, odgovornošću ispunjava uslove na putu ka EU. Ova pomoć, vezana uz NATO, je dodatni razlog da mi svi koji zagovaramo NATO integracije i dalje nastavimo to da radimo sa puno entuzijazma. Još jednom zahvaljujemo njegovoj ekselenciji i Vladi Poljske na pomoći - rekao je Radončić.

Podsjećamo da je 18. maja putem poljskog vojnog kontingentna u okviru EUFOR-a dostavljeno 50.000 hirurških maski te 1.000 litara tečnosti za dezinfekciju. Donaciju je inicirao predsjednik Poljske Andžej Duda (Andrzej).

(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo