0°C
Mostar 5°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 3°C
Bihać 2°C

31.05.2020 / 13:15 Regija - Mjera Vlade

Priština zabranila uvoz robe iz Srbije na kojoj nije pravilno ispisano ime države Kosova

Priština zabranila uvoz robe iz Srbije na kojoj nije pravilno ispisano ime države Kosova
Foto: Agencije / Vijesti.ba
Na Kosovo je, prema novim mjerama vlasti u Prištini, zabranjen uvoz onih proizvoda iz centralne Srbije na kojoj ne piše "Republika Kosovo".

U saopćenju vlade u Prištini se navodi da se zabranjuje primjena ili prihvatanje dokumenta o porijeklu poljoprivrednih I industrijskih proizvoda koji se uvoze iz centralne Srbije, a na kojima se kao oznaka odredišne destinacije uvoza koriste drugačiji nazivi izuzev naziva "Republika Kosovo" kako je to utvrđeno ustavom Kosova.

Privremena Vlada Kosova je na sinoć održanoj elektronskoj sjednici odlučila da uvede mjeru reciproiteta na robu iz centralne Srbije. Takva odluka donesena je na prijedlog vršioca dužnosti kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

Time je na snagu djelimično vraćena odluka koju je 24. novembra 2018. godine donio kabinet tadašnjeg premijera Ramusha Haradinaja.

Početkom marta Kurti je suspendovao Haradinajevu odluku, ali je najavio da će, ukoliko Srbija ne pokaže spremnost da primijeni Briselske sporazume i ne odustane od kampanje povlačenja priznanja Kosova, uvesti mjere reciprociteta koje će se u svim oblastima primjenjivati, počevši od 15. juna.

(Vijesti.ba / SRNA)

Izdvajamo