9°C
Mostar 11°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

29.05.2020 / 15:39 BiH - Najatraktivnije destinacije otvorene

Posjetitelji iz BiH ponovo u Nacionalnom parku Una, ubrzo i odluka o Una regati

Posjetitelji iz BiH ponovo u Nacionalnom parku Una, ubrzo i odluka o Una regati
Foto: Fena / Vijesti.ba
Direktor Javnog preduzeća "Nacionalni park Una" Amarildo Mulić potvrdio je kako su sve najatraktivnije destinacije u parku ponovo otvorene za posjetitelje i rekreativce, odnosno da je  počela turistička sezona koja je prolongirana vanrednim okolnostima zbog pandemije koronavirusa.

"Posjetitelji iz Bosne i Hercegovine su ponovo u Nacionalnom parku Una i nadamo se kako je to samo uvod i u brzo omogućavanje dolaska turista iz inostranstva. Trenutni broj posjeta je daleko od onog što smo mi prognozirali i očekivali, ali s obzirom na okolnosti moramo biti zadovoljni. Bili smo uvjereni da već ove godine možemo nadmašiti prošlogodišnju brojku od 120.000 posjeta, ali koronavirus nas je orijentirao na poboljšavanje ponude i infrastrukture, kako bismo to uspjeli dogodine", kazao je Mulić.

Istaknuto je kako će se protekla tri mjeseca bez posjetitelja itekako posljedično odraziti na kompletnu turističku sezonu u Unsko-sanskom kantonu, ali i da je u tom periodu u Nacionalnom parku Una počela realizacija važnih infrastrukturnih projekata.

"Već je počela gradnja vodovodnog sistema Orašac - Ćelije - Štrbački buk, što je preduslov za prvu fazu asfaltiranja putne dionice do najatraktivnije destinacije u našem nacionalnom parku. Financijska sredstva je osigurala Vlada Federacije BiH, tako da relativno brzo možemo očekivati završetak oba projekta", dodao je direktor JP "Nacionalni park Una".

Odluka o održavanju ili otkazivanju ovogodišnjeg izdanja tradicionalne sportsko - turističke manifestacije "Una - regata" bit će donesena početkom juna, nakon što se detaljno analiziraju i provjere mogućnosti i opravdanost održavanja takvog događaja.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo