6°C
Mostar 9°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 10°C
Bihać 6°C

29.05.2020 / 15:20 BiH - Bisera Turković

Učešće u mirovnim misijama važna komponenta vanjske politike BiH

Učešće u mirovnim misijama važna komponenta vanjske politike BiH
Bisera Turković / Vijesti.ba
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković je, u povodu 29. maja - Međunarodnog dana mirovnih snaga Ujedinjenih naroda (UN) i 20. godišnjice od usvajanja Rezolucije 1325 ...

... Vijeća sigurnosti UN-a "Žene, mir i sigurnost“, odala počast za velike zasluge više od milion žena i muškaraca koji su obavljali dužnost u mirovnima snagama UN-a, od kojih je više od 3.900 izgubilo živote na svojim dužnostima.

Ministrica je naglasila da je učešće Bosne i Hercegovine u međunarodnim misijama i operacijama podrške miru važna komponenta vanjske, sigurnosne i obrambene politike Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Kako se navodi, Turković je, istovremeno, iskazala zahvalnost svim sudionicima mirovnih operacija iz Bosne i Hercegovine koji su od 2001. do početka ove godine imali priliku da pokažu svoju profesionalnost, sposobnost i znanje koje su stekli u procesu reformi, te na najbolji način afirmiraju zemlju u svijetu - ukupno 1650 pripadnika Oružanih snaga BiH, od kojih 83 žene, te 337 pripadnika policijskih službi iz BiH, od kojih 52 žene.

Ministrica Turković posebno ističe ulogu žena u mirovnim misijama zbog njihovog velikog doprinosa ukupnoj učinkovitosti.

- Dok se obilježava 20. godišnjica Rezolucije 1325 Vijeća sigurnosti o ženama, miru i sigurnosti, moramo učiniti više kako bismo postigli ravnopravnu zastupljenost žena u svim područjima - kazala je.

Potcrtala je da, zahvaljujući dosljednoj provedbi Akcijskog plana za implementaciju UNSCR 1325 "Žene, mir i sigurnost“, u Bosni i Hercegovini za period 2018. - 2022. godine učešće žena u mirovnim misijama konstantno raste.

- Koristim priliku da apeliram, ohrabrim i motiviram za još veći odziv policijskih službenica i vojnikinja za učešće u mirovnim misijama, kao i općenito sve žene za jači angažman u društvu, osobito u procesima donošenja odluka - navodi Turković.

Ministrica naglašava važnost uloge svih sudionika mirovnih operacija u periodu pandemije COVID-19 sa kojom se moraju suočiti, paralelno sa vrlo rizičnim situacijama s kojima se suočavaju tokom provedbe mira u stranim sredinama i daleko od svojih domova, navodi se u saopćenju.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo