6°C
Mostar 11°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 7°C

29.05.2020 / 11:36 Politika - Sastanak u Zagrebu

Turković i Radman dogovorili izlazak komisija za granice na područje Plješevice

Turković i Radman dogovorili izlazak komisija za granice na područje Plješevice
Foto: Fena / Vijesti.ba
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković razgovarala je jučer u Zagrebu s ministrom vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom o aktuelnim dešavanjima vezanim za sječu šuma u Unsko-sanskom kantonu.

Radman je ponovio zvanične stavove da Hrvatska ne ugrožava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i da se aktivnosti na sječi šume u području planine Plješevice odvijaju isključivo na hrvatskoj teritoriji.

Turković je predložila da se radi rješavanja tog pitanja ipak na teren upute zvanične komisije za granice, pa je postignut dogovor da to u najskorije vrijeme bude organizovano kako bi taj nesporazum bio riješen na obostrano zadovoljstvo zainteresovanih strana.

Također, Turković je srdačno zahvalila sagovorniku na značajnoj humanitarnoj pomoći koju je Hrvatska i njeni građani nedavno donirala BiH za borbu protiv pandemije koronavirusa.

Ministri su iskoristili priliku da se dotaknu i teme Trgovske gore, koja se spominje kao jedna od mogućih lokacija za odlaganje nuklearnog, odnosno radioaktivnog otpada.

Saglasili su se da će i to pitanje rješavati u duhu dobrosusjedskih odnosa i da će se sve procedure odvijati putem konstruktivnog i zajedničkog dijaloga kako bi se postigao prihvatljiv kompromis za dvije susjedne zemlje koje u tom duhu trebaju i dalje razvijati svoje odnose, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo