8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

28.05.2020 / 17:56 BiH - Vijeće ministara BiH

Prihvaćena inicijativa FBiH za podršku domaćoj privredi i firmama

Prihvaćena inicijativa FBiH za podršku domaćoj privredi i firmama
Foto: Vijesti.ba
Vijeće ministara zadužilo je danas Agenciju za javne nabavke da sačini prijedlog odluke o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg na godinu dana, počev od 1. juna ove godine u procentu 30 posto.

Uprkos izvjesnim ograničenjima proisteklim iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ova mjera se donosi kako bi se pomogla domaća privreda i suzbile posljedice pandemije novog viruse korona po ekonomiju u BiH.

Prethodno je usvojena Informacija o inicijativi Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine za donošenje nove odluke o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg.

Mjeru su zajednički su usaglasili predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i federalni premijer Fadil Novalić koji je i inicijator  donošenja ove odluke.

Novalić je nedavno uputio predsjedavajućem Vijeća ministara BiH  Tegeltiji inicijativu za izmjenu Odluke o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg, kako bi se podstakla domaća privreda i osigurala značajna pomoć i spašavanje velikog broja radnih mjesta u novonastaloj situaciji uzrokovanoj povodom širenja koronavirusa COVID-19.

- Na ovaj način bi se podstakla domaća privreda i osigurala značajna pomoć u spašavanju velikog broja radnih mjesta. Ovako bi domaća privreda također dobila podršku koja bi se mjerila stotinama miliona maraka, pojasnio je tada premijer Novalić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo