12°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

28.05.2020 / 15:41 Svijet - Nakon trodnevnog primirja

U napadima talibana ubijeno 14 pripadnika afganistanskih snaga sigurnosti

U napadima talibana ubijeno 14 pripadnika afganistanskih snaga sigurnosti
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Četrnaest pripadnika afganistanskih snaga sigurnosti ubijeno je u dva odvojena napada u četvrtak, što je, nakon okončanja trodnevnog primirja, prvi  smrtonosni napad za kojeg su zvaničnici okrivili talibane.

Privremeni prekid vatre okončan je u utorak, ali se zatišje u zemlji uglavnom održalo uprkos posljednjim napadima, povećavajući nade da bi militanti i vlada u Kabulu mogli pokrenuti dugo odgađane mirovne pregovore.

Talibanski borci napali su kontrolni punkt u Parwanu, sjeverno od prijestonice, u četvrtak ujutru saopćila je Waheeda Shahkar, glasnogovornica  pokrajinskog guvernera.

- Talibani su također imali žrtve - kazala je Shaankar za AFP, navodeći da je sedam pripadnika afganistanskih snaga sigurnosti poginulo.         

Oblasni policijski načelnik Hussain Shah kazao je da su talibanski borci podmetnuli požar na kontrolnom punktu i ubili su pet pripadnika snaga sigurnosti. Još dvojica su poginuli.

U zapadnom gradu Farahu, naoružani talibani izveli su napad na policijski položaj i ubili su sedam policajaca, saopćio je pokrajinski policijski portparol Mohibullah Mohib za AFP.

- Osam talibanskih boraca također je ubijeno u sukobu koji je trajao pola sata – kazao je on, dodajući da su četvorica policajaca preživjela napad.

Talibani još nisu komentirali te navode.

Današnji napadi prvi su od uspostave primirja koje je trajalo tokom Ramazanskog bajrama. Za napade su afganistanski zvaničnici optužili talibane.

Afganistanske snage izvele su zračne udare u srijedu na jugu zemlje u kojima je, kako policija tvrdi, ubijeno 18 militanata.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo