14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

28.05.2020 / 15:35 BiH - Migrantska kriza

Bosanskohercegovački centar u Derbyu pomaže azilante i migrante

Bosanskohercegovački centar u Derbyu pomaže azilante i migrante

Bosanskohercegovački centar iz Derbyja i tokom pandemije virusa korona dijeli porodične sedmične pakete za azilante i migrante s tog područja.

Menadžer Bosanskohercegovačkog centra Ferid Kevrić kaže da je to njihov stalni projekt. Zahvaljujući donacijama i aktivnostima, u saradnji s Derby Refugee Forum i volonterima, nisu ga prekidali ni tokom pandemije virusa korona.

U konačnici će, kaže, biti podijeljeno više od 500 takvih paketa. Svakako, zahvalnost ide volonterima, koji su marljivo pakirali te dijelili pakete, kao i donatorima koji su podržali projekt te bh. građanima koji su izdvojili lična sredstva.

- Pandemija koronavirusa teško je pogodila Veliku Britaniju. Svi građani su u svakodnevnom životu itekako osjetili posljedice te velike svjetske zdravstvene krize. Ipak, među najugroženijim kategorijama su azilanti i migranti, koji su se našli u teškoj  situaciji, bez redovnih primanja i s minimalnom pomoći Vlade - ističu iz BHDINFODESK-BIRMINGHAM.

Kako naglašavaju u Derbyju živi više od 200 bh. porodica različitog nacionalnog i vjerskog identiteta. Odlično su organizirani, imaju bh. klub s mnogo aktivnosti. Bosanskohercegovački centar zadovoljava potrebe ne samo bosanskohercegovačke zajednice u Derbyju već i drugih nacionalnih zajednica, koje žive u tom gradu. 



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo