13°C
Mostar 15°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 14°C

28.05.2020 / 12:46 BiH - Dom naroda BiH

Rasprava Čovića i Izetbegovića o MMF-u: Čemu te tvrdoglavosti?

Rasprava Čovića i Izetbegovića o MMF-u: Čemu te tvrdoglavosti?
Foto: FENA - Vijesti.ba

Vijeće ministara BiH ne može Federaciji BiH, niti Republici Srpskoj (RS) narediti kako će rasporediti sredstva od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u iznosu od 330 miliona eura.

Poručio je ovo danas u Sarajevu na sjednici Doma naroda Parlamenta BiH drugi zamjenik predsjedavajućeg tog doma i lider SDA Bakir Izetbegović.

Podsjeća da je dogovor oko sredstava MMF-a u pomenutom iznosu već postignut.

- Prvo je bilo Pismo namjere i ono je otišlo. Po njemu je postupljeno i mi smo dobili ta sredstva. A onda je bio jedan politički dogovor između mene i ovdje prisutnog gospodina Čovića da se 50 posto sredstava da FBiH, a 50 posto kantonima. I to je urađeno na nadležnom nivou. Vijeće ministara ne može reći FBiH kako će podijeliti sredstva. Niti RS-u. Ne može ministar finansija kazati kako ćete vi vašim opštinama u RS-u podijeliti sredstva. I da to kaže, vi u RS-u možete slobodno reći - nećemo tako da postupimo, mi ćemo ta sredstva podijeliti kako mi hoćemo - kazao je Izetbegović.

Jednako tako, navodi, može uraditi i FBiH, te se pita zbog čega se insistira na tome da Vijeće ministara, koje nije nadležno, ni po Ustavu, ali ni po zakonima, raspoređuje sredstva Federaciji.

- Zašto se na takav način komplicira život? Federacija može da to potpuno ignoriše. Ja danas pozivam gospodina Bevandu da se pozove na Pismo namjere, da ponovi formulacije koje smo tamo napravili, u kojima smo se usaglasili da proslijedi sredstva, jer ona nisu na Centralnoj banci, ona su još uvijek na računu Ministarstva finansija. Danas se ta stvar može riješiti, i ja pozivam gospodina Bevandu da to uradi - potcrtao je Izetbegović.

Replicirao mu je predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH i lider HDZ-a BiH Dragan Čović, poručivši da je samo djelimično tačno ono što je rekao.

- Prvo, sredstva nisu na Ministarstvu finansija i trezora, to je svima sasvim jasno već odavno. I svi znamo da čekamo odluku guvernera Centralne banke da ta sredstva, ako je moguće, u skladu sa zakonima, raspodijeli upravo na način kako je kolega Izetbegović rekao, kako smo se i dogovorili - napominje Čović.

Podsjeća da je sastanku na kojem je postignut taj dogovor, osim njega i Izetbegovića, prisustvao i lider SNSD-a Milorad Dodik, zatim predstavnici MMF-a, ambasador SAD-a, predstavnik EU u BiH Johann Sattler, kao i predsjednici vlada FBiH, RS-a, ali i predsjedavajući Vijeća ministara i ministar finansija.

- Nakon 3-4 sata mi smo se uredno dogovorili kako ćemo napraviti raspodjelu sredstava. I gospodin Bevanda je upravo insistirao po završetku razgovora da se odmah sastane i Fiskalno vijeće, u istoj dvorani. To vijeće je donijelo istu odluku kao i mi. I danas ništa drugo mi ne možemo učiniti nego da jednostavno ispoštujemo tu odluku. Ovo nije klasičan stand by aranžman MMF-a, moramo o tome voditi računa. I ja vas molim sad sve ovdje da ne dopustimo dalje da ide ljaga na nas da nismo sposobni sredstva koja smo dobili evo već imati u opticaju puna dva mjeseca, zbog našeg međusobnog političkog nadmudrivanja - kazao je Čović.

Odluka Fiskalnog vijeća, napominje, treba se provesti do kraja. I što se prije to uradi, imat ćemo i sredstva.

- Već duže vrijeme se pokušalo optužiti ministra Bevandu da on iz nekog svog razloga opstruira ovaj proces. Resorni ministar je na Vijeću ministara predlagao odluke i svaki put su bošnjački ministri bili protiv tih odluka. I to je jedina istina - dodao je Čović.

U svojoj replici Čoviću, Izetbegović je rekao da je aranžman s MMF-om u ovom trenutku vjerovatno najvažnija stvar za BiH.

- Stvari su jasne kao 2 i 2 da je 4. Dakle, valja pratiti ono što kažu Ustav i zakoni. Ne može Vijeće ministara Federaciji BiH, niti RS-u narediti kako će rasporediti sredstva. Ne možemo gospodin Čović i ja narediti nadležnom nivou, a to je federalni nivo, kako će podijeliti sredstva. Mi smo se dogovorili da pokušamo u tom smislu stvari uraditi - dakle 50 posto FBiH, 50 posto kantonima. I to je prošlo. I to je sve, ljudi. I nemojte da budemo majstori pravljenja komplikacija. Svijet nam se čudi šta nam je. Narodu treba 330 miliona eura na svim nivoima. Čemu te tvrdoglavosti? Poštujte Ustav i zakone. Nadležni nivo je donio odluke, proslijedite sredstva nadležnom nivou - poručio je u oštrom tonu Izetbegović.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo