8°C
Mostar 10°C
Tuzla °C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

28.05.2020 / 10:03 Svijet - Minneapolis

Protesti u SAD-u nakon smrti crnca prilikom hapšenja

Protesti u SAD-u nakon smrti crnca prilikom hapšenja
Foto: AFP - Vijesti.ba

Druge večeri zaredom demostranti su se u srijedu navečer okupili u američkom gradu Minneapolisu, nakon incidenta u kojem je uhapšeni crnac preminuo tokom nasilnog hapšenja, što je izazvao bijes i pozive na pravdu, a zatim i pljačke i sukobe demostranata s policijom tokom noći.

Šef policije tog grada na sjeveru Sjedinjenih Država tražio je od demostranata da ostanu mirni, ali su tokom noći izbili sukobi u kojima su demostranti zapalili trgovinu automobilskih dijelova i opljačkali drugu trgovinu u blizini policijske stanice u kojoj su radili policajci koji su sudjelovali u hapšenju Georgea Floyda koje je završilo njegovom smrću, a koji su nakon incidenta otpušteni.

Policija je ispalila suzavac i formirala ljudski štit kako bi spriječila demostrante da probiju ogradu oko policijske stanice.

Snage reda sukobile su se s masom okupljenih drugog dana protesta, a dan ranije, u utorak navečer, razbijeni su prozori policijske stanice, a policija je također bila prisiljena upotrijebiti suzavac i gumenim mecima.

Porodica Afroamerikanca Georgea Floyda, (46), koji je umro nakon brutalnog hapšenja, o čemu viralan video kruži internetom, tražili su u srijedu da policajci koji su sudjelovali u njegovom hapšenju budu optuženi za ubistvo. Oni su u međuvremenu otpušteni s posla.
Njegova sestra Bridgett Floyd je izjavila na kanalu NBC da su joj ubili brata. "Vjerujem i nadam se ostvarenju pravde", izjavila je i dodala da njihovo otpuštanje "nije dovoljno".

Četvorica policajaca koja su sudjelovala u Floydovom hapšenju otpuštena su u utorak, ali su na slobodi nakon pokretanja istrage.
Gradonačelnik Minneapolisa, Jacob Frey, zapitao se u srijedu "zašto osoba koja je ubila Georga Floyda nije u zatvoru".
Predsjednik Donald Trump je napisao na Twitteru da je tražio od FBI-a objašnjenje te "tužne i tragične smrti".

Video snimka prilikom hapšenja pokazuje kako uhapšeni muškarac govori policajcu koji ga stišće "da ne može disati", na što mu policajac uzvraća da ostane miran.

Brojne osobe iz javnog života osudile su neopravdano pribjegavanje nasilju prema crncima.

Crna senatorica Kamala Harris, bivša tužiteljica Kalifornije, osudila je "akt mučenja" i "javnu egzekuciju" u društvu koje je obilježeno rasizmom.



(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo