3°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 6°C

27.05.2020 / 15:46 Regija - U vrijednosti od 1,5 miliona eura

Srbija potpisala ugovor o vađenju potopljenih njemačkih brodova iz Dunava

Srbija potpisala ugovor o vađenju potopljenih njemačkih brodova iz Dunava
Foto: Fena / Vijesti.ba
Potpredsjednica Vlade Republike Srbije i ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je u srijedu ugovor, u vrijednosti od 1,5 milijuna eura, kojim počinje velika akcija vađenja potopljenih njemačkih ratnih brodova iz Drugog ...

... svjetskog rata u Dunavu kod Prahova u Srbiji.
 
Srbijanska ministrica je istaknula da ovim ugovorom započinju akciju na koju čekaju 75 godina, kako bi konačno imali Dunav koji će biti plovan kompletnim tokom kroz Srbiju, navodi se na službenim sttranicama Vlade Srbije.

"Prvo moramo da utvrdimo šta se od eksploziva i ubojnih sredstava i u kojoj količini nalazi na 23 potopljena broda, što je preduvjet da bismo sljedeće godine sigurno mogli da krenemo s njihovim vađenjem, za šta će biti izdvojeno 23 milijuna eura", objasnila je ona.

Po riječima ministrice Mihajlović, zbog nesigurne i otežane plovidbe na ovom dijelu Dunava Srbija godišnje gubi pet milijuna eura te podsjetila na to da Srbija ulaže 380 milijuna eura u vodni promet.

Prema njezinim riječima, vađenje potopljene njemačke flote doprinijet će da rijeka Dunav bude plovna svih 365 dana u godini, što je značajno za ekonomiju i sigurnu plovidbu.

Dubravka Negre, direktorica Europske investicione banke za Zapadni Balkan, iz čijeg se kredita financira prva faza, istakla je da projekat ima ne samo širi povijesni značaj, već je važan i za dalji gospodarski razvoj Srbije.

Na međunarodnom tenderu posao za izradu projekat lociranja i ispitivanja ubojitih sredstava na potopljenim njemačkim brodovima dobio je konzorcijum srbijansko/njemačko/austrijskih kompanija.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo