0°C
Mostar 6°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

27.05.2020 / 13:50 BiH - We are NATO

Podžić i Field u Banja Luci: Knjiženje imovine i NATO programi

Podžić i Field u Banja Luci: Knjiženje imovine i NATO programi
Foto: Vijesti.ba
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić potvrdio je danas da se radi na knjiženju na Bosnu i Hercegovinu banjalučke Kasarne "Kozara“ i aerodroma "Mahovljani“ u Laktašima, koji su proglašeni za perspektivne lokacije Oružanih snaga BiH.

-Još nisu uknjiženi na BiH kako je planirano i u toku su određene pravne procedure - rekao je Podžić novinarima u Banjoj Luci i dodao da u vezi s nekim lokacijama postoje politički, a s drugim tehnički problemi.

Potvrdio je da nema rokova za taj posao.

-U Programu reformi, koji je upućen u Brisel, navedeno je da je to jedna od kontinuiranih aktivnosti, što stoji i u planu Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH - rekao je Podžić.

Navodi i da je dosta toga urađeno po pitanju realizacije tog programa, ali je zadnjih mjeseci reforme usporila pandemija koronavirusa.

-Imamo 63 aktivnosti i tim Ministarstva odbrane, predvođen Mijom Krešićem, zamjenikom ministra odbrane ovih dana aktivno radi. Za sedam dana bit će podnesen izvještaj o urađenom i kako ubrzati određene aktivnosti - rekao je Podžić i dodao da se određene stvari dogovaraju i s NATO štabom, koji opet do jeseni ima "zamrznute“ aktivnosti.

Ambasador Velike Britanije Matthew Field se ovim povodom oglasio na Twiteru i napisao:

- Ponosan na #UK doprinos modernizaciji Oružanih snaga #BiH. Danas sam sa ministrom odbrane Podžićem otvorio novouspostavljenu ambulantu u kasarni "Kozara" u Banja Luci. Prvu od četiri čije uspostavljanje finansira UK a provode Ministarstvo i OS BiH u saradnji sa #NATO. #WeAreNATO.

Na vojnoj lokaciji, u kasarni "Kozara" u Banjoj Luci, danas je otvorena prva od četiri ambulante u Bosni i Hercegovini, čije je renoviranje finansirala Velika Britanija.

- Nakon ulaganja više od pola miliona KM, objekti u Banjoj Luci te  Rajlovcu, Tuzli i Čapljini mogu da odgovore dobro obučenim, opremljenim i sposobnim Oružaninim snagama i bit će ključni za odgovor vojnih snaga i civilnog sektora u borbi protiv Covida-19 – rekao je britanski ambasador u BiH Matthew Field.

Ukazao je da je ovo zajednički projekt Oružanih snaga BiH, Ministarstva odbrane, te NATO štaba u Sarajevu i izvođača radova.

-Podrška vlasti na različitom nivoima bila je ključna, jer je saradnja civilnog sektora i Oružanih snaga izuzetno važna – rekao je ambasador Field i dodao da Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje veliki prijatelj BiH i nastavit će pomagati kad god su u mogućnosti.

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić je rekao da se mora razvijati sanitetska služba u Oružanim snagama BiH, a da je to neophodno pokazala je i novonastala pandemija virusa korona.

Najavio je da će preostale tri ambulante uskoro biti otvorene te da će biti zaposlene mlade osobe za završenim fakuletima u oblasti zdravstvene zaštite.

On je rekao da se nada da će u budućnosti ova sanitetska služba biti razvijana kako bi bila u mogućnosti da usluge pruži ne samo pripadnicima Oružanih snaga, već i drugim građanima u BiH, kao i u okviru mirovnih misija u svijetu.

Pozvao je srednjoškolce završnih razreda da se prijave na konkurs Oružanih snaga BiH za prijem 600 mladih vojnika.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga general pukovnik Senad Mašović je istakao da su se od 2005. suočavali s problemom kada je u pitanju adekvatna medicinska zaštita, odnosno briga o zdravlju i životu  pripadnika OS tokom redovnih zadataka i mirovnih misija.

Stoga se, kaže, radilo na stavljanju u funkciju medicinske zdravstvene zaštite za pripadnike Oružanih snaga BiH, što se i postiglo.

-Ovo je početak uspostave vojnog zdravstva za potrebe Oružanih snaga BiH,a tako i građana – istakao je Mašović.   

Komandant NATO Štaba u Sarajevu brigadni general William J. Edwards pozdravio je zajedničke napore Ambasade Velike Britanije u BiH, Oružanih snaga i Ministarstva odbrane, kao i NATO štaba u Sarajevu, koji su doprinjeli ne samo da se otvori ambulanta u Banjoj Luci, već, kako je dodao, i kroz određene projekte ulažu u ono što je najvrednije, ljudske živote.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo