5°C
Mostar 8°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 6°C
Bihać 3°C

27.05.2020 / 12:17 KORONAVIRUS - Krizni štab

U FBiH 18 novooboljelih od koronavirusa i jedan smrtni slučaj

U FBiH 18 novooboljelih od koronavirusa i jedan smrtni slučaj
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo, u posljednja 24 sata u FBiH testirano je 579 uzoraka i potvrđeno 18 novih slučajeva koronavirusa.

Novi slučajevi registrovani su u Zeničko-dobojskom kantonu (Tešanj) i Tuzlanskom kantonu (Tuzla).

U protekla 24 sata prijavljen je i jedan smrtni slučaj - radi se o starijoj ženskoj osobi iz Živinica. Do sada je zabilježeno ukupno 39 smrtnih slučajeva.

Na području FBiH do sada je ukupno testirano 35.520 uzoraka, a koronavirus je potvrđen kod 1.042 osobe.

Zaključno s današnjim danom oporavilo se 927 pacijenata, od kojih 13 u protekla 24 sata. Trenutno je aktivnih 76 slučajeva oboljelih od koronavirusa u FBiH.

„Posljednji podaci pokazuju da je virus i dalje tu i da nastavljamo živjeti u okolnostima stalne prijetnje te stoga moramo biti oprezni i pridržavati se propisanih mjera lične zaštite koje su i dalje na snazi.

Održavanjem fizičke distance, nošenjem maske, izbjegavanjem većih okupljanja uz smanjen broj i oprezno širenje mreže kontakata uz često i temeljito pranje ruku i održavanje lične higijene mjere su kojima možemo spriječiti širenje koronavirusa.

Odgovornim pridržavanjem propisanih mjera i preporuka štitimo sebe i druge“, poručili su iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo