10°C
Mostar 12°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 4°C

27.05.2020 / 11:42 BiH - Iznos od 330 miliona eura

Iz Delegacije EU apelirali na deblokadu raspodjele sredstava MMF-a

Iz Delegacije EU apelirali na deblokadu raspodjele sredstava MMF-a
Arhiv / Vijesti.ba
Iz Delegacije EU u BiH navode da su u nekoliko navrata apelirali na vlasti da odblokiraju raspodjelu sredstava Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u iznosu od 330 miliona eura, napominjući da bi Vijeće ministara BiH trebalo da preduzme još jedan ...

... korak koji bi omogućio Centralnoj banci BiH da raspodijeli sredstva.

- Ta raspodjela sredstava je takođe važna i u kontekstu 250 miliona eura makrofinansijske pomoći EU za socio-ekonomski oporavak BiH od pandemije Covid-19 - navedeno je u odgovoru Delegacije EU u BiH na upit Srne zbog čega se ne reaguje na blokadu u vezi sa prenosom sredstava MMF-a u iznosu od 330 miliona eura na FBiH, Republiku Srpsku i Brčko distrikt, imajući u vidu da su sredstva uplaćena na račun Centralne banke BiH, te da su neophodna s obzirom na posljedice epidemije virusa korona u cijeloj BiH.

Na isto pitanje Srne, iz OHR-a je kratko saopćeno da je na nedavnom obraćanju visokog predstavnika Vijeću sigurnosti UN, kako kažu, i ova tema spomenuta, te da je tekst moguće pronaći na njihovoj zvaničnoj stranici.

Zvaničnici RS više puta su konstatirali da taj bh. entitet trpi štetu jer nema dogovora o raspodjeli novca između federalnog nivoa i kantona.  

Član Upravnog odbora Centralne banke BiH Dragan Kulina rekao je da će sutra biti održana sjednica ovog odbora na kojoj će članovi iz RS tražiti informaciju o sredstvima MMF-a koja još nisu raspoređena entitetima.

- Iako guverner (Centralne banke BiH Senad Softić) nije uvrstio u dnevni red sjednice ovu tačku, kolega (član Upravnog odbora Centralne banke Radomir) Božić i ja tražit ćemo detaljnu informaciju o tome zašto sredstva MMF-a nisu prebačena entitetima", izjavio je Kulina Srni.

Prema njegovim riječima, sjednica je zakazana za sutra u 11 sati.

(Vijesti.ba / SRNA)

Izdvajamo