6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

25.05.2020 / 21:12 Svijet - Premijer Izraela

Netanyahu odredio datum za aneksiju dijelova Zapadne obale

Netanyahu odredio datum za aneksiju dijelova Zapadne obale
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu izjavio je da je odredio datum u julu za uspostavljanje izraelskog suvereniteta nad dijelovima Zapadne obale.

Na početku sastanka poslaničkog kluba Netanyahuove konzervativne stranke Likud, on je poslanicima rekao da nema namjeru da mijenja taj datum i ocijenio da u istoriji nije bilo boljeg trenutka za uspostavljanje suvereniteta, što je ravno aneksiji tih teritorija.

"Imamo mogućnost koja nije postojala od (stvaranja Izraela) 1948. godine, da uspostavimo suverenitet na mudar način i kao diplomatski korak u Judeji i Samariji (biblijsko ime Zapadne obale) i nećemo dopustiti da ta mogućnost prođe", rekao je Netanyahu, prenijeli su mediji na hebrejskom jeziku.

Uspostavljanje izraelskog suvereniteta nad dijelovima Zapadne obale bilo bi u skladu s bliskoistočnim mirovnim planom američkog predsjednika Donalda Trumpa, predstavljenim u januaru.

Tim planom se podržava uspostavljanje suvereniteta Izraela na oko 30 odsto okupirane Zapadne obale.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas izjavio je prošle nedjelje da prekida svu bezbjednosnu saradnju s Izraelom jer je Netanyahu izrazio namjeru da anektira sva jevrejska naselja i stratešku dolinu reke Jordan.

Međunarodna zajednica je sve više zabrinuta i upozorava Izrael da ne sprovodi aneksiju.

Izraelski mediji navode da i zvaničnici Trumpove administracije prethodnih dana umanjuju očekivanja da će Washington brzo odobriti takav potez ako ne bude napretka na obnovi pregovora Izraela i Palestinaca.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu u ratu 1967. godine, a Palestinci na čitavoj toj teritoriji planiraju da osnuju nezavisnu državu koja bi obuhvatila i pojas Gaze i čiji bi glavni grad bio istočni Jerusalim.



(Vijesti.ba / Beta)

Izdvajamo