2°C
Mostar 7°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 6°C
Bihać 4°C

25.05.2020 / 11:12 BiH - Slana Banja

Komšić i Novalić odali počast ubijenoj tuzlanskoj mladosti

Komšić i Novalić odali počast ubijenoj tuzlanskoj mladosti
Foto: Tuzlanski.ba / Vijesti.ba
Na današnji dan prije 25 godina počinjen je jedan od najvećih zločina nad civilnim stanovništvom u Bosni i Hercegovini. Od granate ispaljene s planine Ozren, na Kapiji u Tuzli ugašen je 71 mladi život i više od 200 osoba je ranjeno.

Grad Tuzla svake godine organizuje komemorativno obilježavanje 25. maja u znak sjećanja na žrtve zločina na Kapiji i sjećanja na sve civilne žrtve rata.

Dosadašnji način obilježavanja podrazumijevao je okupljanje velikog broja građana, roditelja i rodbine žrtava, predstavnika vlasti i drugih organizacija, ali ove godine, zbog mjera koje su na snazi u cilju prevencije i zaštite od pandemije koronavirusa, neće biti upriličen uobičajeni protokol i komemorativni program.



Iapk, roditelji i rodbina ubijenih, preživjele ranjene žrtve i njihove porodice, predstavnici Grada Tuzle i drugih nivoa vlasti, kao i druge zvanične delegacije, položili su vijence i odali poštovanje žrtvama zločina na tuzlanskoj Kapiji, ali uz pridržavanje mjera zaštite, prenosi tuzlanski.ba.



Današnjoim posjetom Aleji mladosti na Slanoj Banji stradaloj tuzlanskoj mladosti odali su počast premijer Federacije BiH Fadil Novalić, član Predsjedništva BiH Željko Komšić, te federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević koji će posjetiti i samo mjesto stradanja tuzlanske mladeži gdje će učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća također odati počast žrtvama masakra na Kapiji.



Kao i svake godine večeras će se u 20.55 sati, u trenutku eksplozije granate prije 25 godina, oglasiti i sirene.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo