4°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

24.05.2020 / 17:24 Svijet - Diplomatske razmirice

Avion izraelskog El Ala sletio u Tursku prvi put nakon 10 godina

Avion izraelskog El Ala sletio u Tursku prvi put nakon 10 godina
Foto: Ilustracija - Vijesti.ba

Avion izraelske zračne kompanije El Al sletio je danas u Tursku prvi put u 10 godina i nakon oštre diplomatske razmirice između dvije zemlje.

El Alov avion Dreamliner sletio je u zračnu luku u Istanbulu, potvrdio je glasnogovornik kompanije.

Prema pisanju Jerusalem Posta, izraelski avion prevozi pomoć SAD-u, koji vodi nesmiljenu borbu protiv epidemije novog koronavirusa.

Ozbiljna diplomatska kriza između dvije zemlje nastupila je u maju 2010. kada je u desantu izraelskih specijalaca na brod Mavi Marmara, koji je plovio međunarodnim vodama u Sredozemlju, poginulo 10 turskih državljana,

Mavi Marmara bio je u floti humanitarnih brodova koji su prevozili pomoć Pojasu Gaze kada su se na njega 31. maja 2010. u međunarodnim vodama ukrcali izraelski komandosi jer su, po tvrdnjama Izraela, na njemu bili naoružani aktivisti.

Diplomatski su odnosi zamrznuti, a Izrael je 2016. u sklopu pomirbe obiteljima poginulih isplatio odštetu u iznosu od 20 milijona dolara.

Turski parlament je u avgustu 2016. ratificirao sporazum o normalizaciji odnosa s Izraelom.

Napetosti i dalje ne jenjavaju, kao ni oštra retorika između izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i turskog predsjednika Tayyipa Erdogana, posebice u vezi s palestinskim pitanjem.



(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo